In 15 septembrie 2007 s-au implinit 1 001 de zile de cind Traian Basescu este presedinte al Romaniei

In rastimpul scurs din 20 decembrie 2004, ziua in care a depus juramintul in fata Parlamentului, seful statului s-a remarcat printr-o zgomotoasa si uneori populista sustinere a punctelor sale de vedere. S-a rafuit cu mai toata clasa politica si cu presa si a scapat putine ocazii de a fi in centrul atentiei. A generat stiri, pozitive sau negative, la orice declaratie sau gest.

Cotidianul a ales cele mai importante domenii de actiune politica in care s-a manifestat presedintele si isi asuma o evaluare a activitatii sale dupa o mie si una de zile la Cotroceni. Facind media notelor din catalogul Cotidianul, Basescu este un presedinte de 7.

Relatia cu Justitia - 8,5

Numirea si sprijinul constant acordat Monicai Macovei ca ministru al Justitiei. A participat la toate evenimentele importante organizate de institutiile de profil, transmitind cu fiecare ocazie mesaje de incurajare a independentei magistratilor. In mandatul sau s-au deschis cele mai multe dosare de mare coruptie, Parchetul si DNA reusind sa trimita in judecata politicieni de cel mai inalt rang.

Unele gesturi publice, cum ar fi urarile de succes adresate candidatului pentru functia de sef al CSM inainte ca acesta sa fi fost ales, sau declaratiile privind finalizarea unor dosare penale cu nume grele, au creat suspiciuni asupra neutralitatii sale . Mentinerea in functie a fostului procuror general Ilie Botos, un personaj controversat numit de PSD.

Siguranta nationala si servicii secrete - 6,5

A desemnat la conducerea SRI un reprezentant al Opozitiei, instituind o noua regula democratica . A sustinut demilitarizarea SIE. A definitivat procesul de epurare a SRI de fosti securisti.

Mentinerea in functie a sefilor SRI si SIE desemnati de PSD, in ciuda numeroaselor semne de intrebare legate de competenta lor . Tendinta de a lua singur deciziile referitoare la implicarea militara a Romaniei in diverse teatre de operatiuni. S-a erijat, desi prerogativele nu-i permit, in initiator al pachetului de legi privind siguranta nationala. A incercat sa monopolizeze informatiile sub o singura umbrela, Comunitatea Nationala de Informatii, institutie controlata de la Cotroceni. Numirea lui Claudiu Saftoiu la comanda SIE s-a dovedit o decizie cel putin pripita.

Relatia cu trecutul - 9

Cu sprijinul sau direct, CNSAS a primit peste un milion si jumatate de noi dosare in ultimii doi ani - In decembrie 2006, in fata Parlamentului, a condamnat in mod oficial comunismul ca „regim ilegitim si criminal“ . Militeaza pentru introducerea in scoli a unui manual care sa sintetizeze raportul Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania.

A avut o atitudine ezitanta in privinta numirii sefului CNSAS. Militeaza, din ratiuni electorale, pentru un tratament privilegiat in cazul dosarelor de Securitate ale preotilor . A refuzat sa-si clarifice relatia cu Securitatea.

Relatia cu presa si cu societatea civila - 7

Este politicianul care exploateaza cel mai bine foamea presei de a avea subiecte condimentate si titluri de prima pagina. Nu a facut presiuni asupra presei. A imbratisat mari teme pro-europene, asa incit, cel putin la nivel discursiv, agenda sa este apropiata de cea a societatii civile . Curteaza, in chip evident, GDS-ul.

I-a jignit in repetate rinduri pe jurnalistii de teren, „gaozar“ si „tiganca imputita“ fiind doua dintre cele mai dure invective . A intrat in conflicte cu „mogulii“ de presa, provocindu-le adversitatea evidenta . Dupa gafa din declaratia de la inceput de mandat in care spunea ca nu are suficiente date stiintifice pentru a condamna comunismul, s-a contrat timp de citeva luni cu reprezentantii societatii civile.

Politica externa - 6

In timpul mandatului sau, Romania a devenit membru cu drepturi depline al Uniunii Europene si si-a consolidat pozitia in NATO . Are un merit principal pentru transformarea politicii externe intr-una predictibila, prin sustinerea fara echivoc a unei relatii privilegiate cu SUA.

E artizanul unor politici regionale care nu au dat inca nici un rezultat . Relatiile cu Moldova si Ucraina sint cel putin deficitare . Romania a avut o reprezentare discreta in marile capitale ale Europei de Vest. Si din cauza temperamentului sau, relatiile cu Rusia s-au tensionat si mai mult in ultimii doi ani . Strategia sa pentru zona Marii Negre e inca tulbure . Din ratiuni care tin de politica interna, politica externa a devenit cimp de batalie intre premier si presedinte.

Relatia cu Guvernul - 6

Are meritul de a fi rasturnat calculele hirtiei in decembrie 2004 si de a-l impune pe Calin Popescu-Tariceanu drept premier . A sustinut constant doi dintre cei mai performanti ministri ai primului cabinet Tariceanu: Monica Macovei si Vasile Blaga.

A distrus, practic, orice forma de colaborare cu Guvernul, in urma presiunilor repetate la care i-a supus pe ministri, cu precadere pe cei liberali . La putin timp dupa debutul mandatului, a intrat intr-un conflict de uzura cu premierul . I-a evaluat pe ministri in functie de simpatii si antipatii politice, asa incit rareori s-a pronuntat critic asupra reprezentantilor PD . Practic, cele doua Palate sint angajate intr-un razboi foarte dur.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.