Guvernul a decis sa renunte la povara finantarii ONG-urilor de utilitate publica. Modificarile aduse legislatiei fac aproape imposibila pentru organizatile nonguvernamentale dobandirea statutului respectiv
Acesta poate fi obtinut doar de catre asociatiile care pot dovedi ca se pot finanta in proportie de 30% si de cele a caror denumire nu creeaza confuzie fata de titulatura unor autoritati publice.

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile acuza Guvernul de desconsiderare fata de viata asociativa din Romania. Reprezentantii FDSC condamna, in acest fel, decizia de modificare a legislatiei referitoare la infiintarea de asociatii si fundatii de utilitate publica. Acestia sunt de parere ca noile reglementari vor face imposibila pentru ONG-uri obtinerea statutului de utilitate publica. Printr-un proiect adoptat recent de Guvern, la propunerea Ministerului Justitiei, ONG-urile care vor solicita pe viitor statutul de utilitate publica vor trebui sa indeplineasca conditii suplimentare. Una dintre noile cerinte impuse se refera la faptul ca asociatiile de utilitate publica trebuie sa fie capabile sa isi autofinanteze cel putin o treime dintre serviciile dezvoltate. “In conditiile impuse de noua legislatie, ONG-urile de utilitate publica vor trebui sa poata face dovada ca pot contribui cu cel putin 30% din cheltuielile serviciilor dezvoltate. Initiatorii proiectului nu tin insa cont de faptul ca asociatiile si fundatiile nu sunt firme care sa poata obtine un profit si nu au, teoretic, cum sa produca, prin mijloace proprii, fonduri pentru autofinantare. Pentru foarte multe ONG-uri din tara aceasta masura va insemna incapacitatea de a obtine statutul de utilitate publica, chiar daca activitatea si serviciile dezvoltate se inscriu in aceasta categorie”, ne-a declarat Ciprian Ciucu, reprezentant al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile. El a precizat ca situatia acestor organizatii va fi cu atat mai grava cu cat cele mai multe finantari din fonduri europene au fost intrerupte, in urma procesului de integrare a Romanei in UE. Totodata, potrivit FDSC, in prezent, nu mai exista facilitati speciale pentru ONG-urile cu statut de utilitate publica, cum ar fi accesul preferential la fondurile publice, acestea avand un caracter general pentru toate organizatiile. „Ministerul de Justitie a facut aceasta propunere, adoptata ulterior de Guvern, pentru ca el este cel care hotaraste daca un ONG indeplineste conditiile de utilitate publica. In felul acesta s-a debarasat de foarte multe dintre solicitarile care asteapta aprobarea pe la comisii, mai ales ca statul nu prea are chef sa finanteze servicii pe care le plateste deja in cadrul institutiilor publice”, a mai spus Ciucu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.