In 15 ani, "mogulii" din invatamant au fraudat finantarile Bancii Mondiale, BEI, Phare si BDCE, reclama Asociatia EDU CER

In lipsa unui control al banilor cheltuiti din imprumuturile externe, elaborarea noilor legi ale educatiei va lasa invatamantul "prada celor care, in 15 ani, si-au rafinat procedurile de fraudare, lasand in urma tone de hartii si scoli care stau sa cada pe elevi", reclama Asociatia profesionala pentru educatie si cercetare EDU CER, care solicita Guvernului sa comande o evaluare externa a investitiilor din scoli, cu auditori profesionisti.

Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei, atrage atentia ca toti cei care au condus Ministerul Educatiei au ascuns modul de cheltuire a celor aproape doua miliarde de dolari primiti din imprumuturi externe de la Banca Mondiala, BEI, Phare si BDCE. "Pana in prezent, nici un ministru al educatiei nu si-a propus analiza investitiilor din creditele externe returnabile, primite in ultimii 15 ani. Ministrul Miclea a inteles multe lucruri si a dezertat dupa noua luni, ministrul Hardau a inteles prea tarziu si n-a avut puterea sa faca lumina, iar ministrul Adomnitei (foto) nu intelege nimic, venind din afara sistemului", sustine el.

Mogulii din invatamant

"Toate datele si evenimentele ultimilor ani arata ca educatia romaneasca este pervertita de interesele de imbogatire ale unor "moguli" aflati in spatele deciziilor si legilor care reglementeaza sistemul de invatamant. De asemenea, evaluarea calitatii educatiei se face in continuare la furnizor, adica de catre minister si structuri sau agentii subordonate acestuia, in loc de agentii independente, de terta parte, asa cum cere directiva Uniunii Europene, dar si Legea 87/2006, care prevede acelasi lucru", ne-a declarat Stefan Vlaston.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.