Silviu Itescu, unul din cei mai buni cercetatori din lume in domeniul celulelor susa, vrea sa creeze o rezerva de astfel de celule, prelevate de la sportivii australieni. Aceastea vor fi folosite la conceperea de tratamente mai rapide, in eventualitatea in care acestia se accidenteaza.
Tehnologia necesara crearii acestei rezerve de celule susa a fost dezvoltata de compania australiana de biotehnologie Mesoblast, situata in Melbourne. Aceasta tehnologie ar putea fi aplicata incepand de anul viitor, cu conditia ca ea sa fie sprijinita de marile cluburi sportive din Australia. Cluburile de rugby, fotbal european si fotbal australian s-au aratat interesate de procedura, potrivit lui Silviu Itescu. Costurile procedurii de prelevare si conservare a celulelor susa ar putea ajunge la suma de 20.000 de dolari australieni - 12.100 de euro - pentru fiecare jucator. Celulele susa ar fi prelevate din maduva coloanei vertebrale, sub anestezie locala, si apoi cultivate in laborator timp de sase saptamani. Acestea vor fi conservate ulterior intr-o banca, fiind gata in orice moment pentru a fi transplantate, in caz de raniri ale jucatorilor. Celulele susa sunt celule care se dezvolta in diferite tipuri de tesuturi din organism si, in prezent, constituie o speranta terapeutica pentru numeroase boli. Cercetatorii spun ca, pe viitor, aceste celule ar putea sta la baza refacerii de organe afectate si a unor tratamente impotriva unor boli grave precum Alzheimer sau Parkinson.

Depresia, mai periculoasa decat bolile cronice
Depresia poate afecta sanatatea mai mult decat bolile cronice precum anghina pectorala, artrita, astmul sau diabetul, potrivit unui studiu publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Daca oamenii au deja boli cronice, depresia poate sa inrautateasca starea de sanatate a acestora. "Este cel mai mare studiu realizat la nivel mondial care analizeaza efectele depresiei asupra starii de sanatate in comparatie cu alte patru boli cronice", informeaza cercetatorii. Somnath Chatterji de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, coordonator al studiului, a spus ca cercetatorii au calculat impactul pe care il au diferite boli asupra sanatatii in ceea ce priveste capacitatile de functionare ale organismului in situatii cotidiene, precum vederea la distanta, memorarea informatiilor sau deplasarea. Cercetatorii au evaluat, pe o scara de la 0 la 100, starea relativa de sanatate a participantilor la studiu. “Principala noastra descoperire este ca depresia afecteaza mai mult ca alte boli cronice starea de sanatate", au scris cercetatorii. Mai precis, depresia inrautateste cu 9 pana la 23% mai mult starea de sanatate fata de patru alte boli cronice - astm, artrita, diabet si anghina pectorala. Cea mai periculoasa combinatie este cea dintre depresie si diabet: "Starea de sanatate se inrautateste cu 40% la persoanele care traiesc timp de un an cu diabet si depresie", a indicat Chatterji.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.