Alesii au votat un proiect de lege initiat de PRM, prin care se asigura finantarea de la buget a ridicarii lacasului.

Senatorii au adoptat ieri, cu 61 de voturi pentru, 1 contra si 5 abtineri, o propunere legislativa a PRM, care modifica substantial Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 19/2005 privind construirea Catedralei Mintuirii Neamului. Principala modificare a textului venit de la Palatul Victoria consta in faptul ca obliga Executivul sa participe la finantarea lucrarilor. Senatorii au fost foarte darnici, finantarea urmind sa se faca „in limita sumelor alocate anual prin bugetul Ministerului Culturii si Cultelor“.

In OUG nr. 19/2005, intreaga finantare cadea in sarcina Patriarhiei si a Bisericii Ortodoxe Romane (BOR). Executivul a trimis Senatului, pe 28 mai 2007, un punct de vedere negativ referitor la initiativa PRM, mai ales ca aceasta continea o prevedere a lui Gheorghe Funar - ulterior amendata in Comisia de buget-finante a Senatului - care obliga Guvernul sa suporte fix 50% din cheltuieli. Mai este de semnalat faptul ca votul zdrobitor de ieri din Senat a fost dat fara sa se cunoasca nivelul cheltuielilor pentru Catedrala, neexistind la acest moment un deviz in acest sens intocmit de experti in materie.

Cu tot cu avizul negativ al Guvernului, senatorii PNL au votat proiectul care angajeaza cheltuieli neplanificate pentru Executiv. Mai mult, conducind sedinta, liberala Norica Nicolai a declarat dupa vot ca „este un gest pe care cred ca il facem in amintirea fostului Patriarh Teoctist, care ar fi dorit sa inceapa lucrarile, si sper ca succesorul sau va reusi sa le si finalizeze. Cadoul nostru cred ca este mai frumos decit cel pe care se pregateste sa-l faca CNSAS Patriarhiei“. Norica Nicolai ne-a declarat ca nu vede o problema in adoptarea acestei legi si nici in faptul ca nu se stie cu ce sume va fi angajat Guvernul. „Nu s-au votat sume, ci chestiuni de principiu“, ne-a declarat Nicolai.

Explicatiile privind votul „antiguvern“ al liberalilor sint confuze. Senatorul Serban Stratila sustine ca in grupul parlamentar al PNL nu s-a discutat aceasta problema: „Fiecare voteaza dupa constiinta. Eu m-am abtinut“. Mario Oprea nu a vrut sa comenteze votul sau, iar Aron Popa ne-a spus: „Din interventiile din plen ale dlui Hasotti si dnei Norica Nicolai, care sint vicepresedinti ai partidului, am inteles ca PNL sustine legea si am votat pentru“.

Contactat de Cotidianul pentru a explica votul contrar intereselor Guvernului dat de senatorii PNL, liderul acestora, Puiu Hasotti, nu a vrut sa faca vreun comentariu. „In acest moment nu pot sa declar nimic“, a spus Hasotti. (Culmea, Hasotti nu a participat la votul final!). O cu totul alta pozitie are ministrul liberal al Culturii, Adrian Iorgulescu. Acesta ne-a precizat ca va avea o discutie cu liderul senatorilor PNL pentru a primi explicatii in legatura cu acest vot. „In ceea ce priveste legea, eu nu am dreptul sa comentez o lege a Parlamentului, ci doar sa tin cont de ea. Problema principala se refera la bani. Sa vedem de unde ii scoatem. In acest moment nu stiu de unde o sa scoata Finantele banii. Eu sper ca, la Camera Deputatilor, legea sa fie respinsa.“

Senatorii celeilalte grupari guvernamentale, UDMR, s-au abtinut, sustine Peter Eckstein-Kovacs. „Nu puteam vota impotriva, pentru ca atunci ar fi existat unele interpretari pe linie religioasa, noi fiind de alta confesiune, dar nici nu agreem legea.“

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a lasat de inteles ca legea nu este oportuna, desi toti senatorii PSD au votat-o. „Cred ca colegii mei s-au cam grabit. Va fi vorba despre o suma imensa. Aceasta Catedrala va fi mai inalta chiar decit Palatul Parlamentului si va dati seama citi bani va inghiti“, a spus Vacaroiu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.