Cea de-a treia editie a Adunarii Ecumenice Europene, ce se va desfasura in perioada 4-9 septembrie la Sibiu, va aduna reprezentantii tuturor bisericilor si cultelor din Europa, in total aproximativ 300, reunite in doua mari organizatii: Conferinta Bisericilor Europene (ce reuneste bisericile ortodoxe si protestante) si Conferinta Episcopilor Catolici Europeni (pentru bisericile subordonate Vaticanului).

Cele doua entitati sint, de altfel, organizatorii principali ai evenimentului de la Sibiu, care va debuta in aceasta dupa-amiaza in Piata Mare a orasului, cu o rugaciune si un cuvint de bun venit adresat de participanti si organizatori, urmate de un spectacol cu mai multe grupuri artistice locale.

Miine dimineata, Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, va rosti o predica, dupa care va incepe plenara Adunarii. Printre cei mai importanti prelati ce se vor afla la Sibiu se numara reprezentantul Vaticanului, cardinalul Walter Kasper, presedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestine, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse, IPS Kirill, mitropolit de Smolensk si Kaliningrad, presedinte al Departamentului pentru relatiile externe al Patriarhiei Moscovei si a Intregii Rusii, Gregorios III, Patriarh melkit greco-catolic de Antiohia, Ierusalim si Alexandria, si episcopul Wolfgang Huber, presedinte al Consiliului Bisericii Evanghelice din Germania. In Casa Sindicatelor, delegatii oficiali vor putea expune si imparti documente privitoare la intilnirile ecumenice, iar la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Andrei Saguna“ vor avea loc mai multe intruniri pe teme ecumenice. Serile vor fi dedicate rugaciunilor, ce vor fi sustinute in diverse biserici locale, precum si evenimentelor culturale.

Printre participantii la eveniment, finantat de Guvernul Romaniei cu 1,68 milioane de lei, se numara si citiva oficiali europeni de prim rang, precum presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Rene van der Linden, secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, si Leonard Orban, membru al Comisiei Europene. Tema acestei adunari va fi „Lumina lui Hristos lumineaza tuturor. Speranta pentru innoire si unitate in Europa“ si va presupune dezbateri privind unitatea spirituala a bisericilor, migratia, justitia, pacea. „Este un moment de afirmare a ortodoxiei romanesti, dar si a multiculturalitatii Sibiului, tinind cont ca el reprezinta, practic, o Europa in miniatura, intrucit majoritatea cultelor din Europa sint reprezentate in acest oras“, spune preotul Constantin Stoica, purtatorul de cuvint al Patriarhiei.

Prima Adunare Ecumenica Europeana a avut loc in 1989, la Basel, pe „teren“ protestant, iar cea de-a doua in 1997 la Graz, in Austria, intr-o zona predominant catolica. Aceasta din urma a avut ca tema „Reconcilierea, dar al lui Dumnezeu si izvor de viata noua“. Ca si primele doua adunari, evenimentul de la Sibiu se va finaliza cu o rezolutie ce va fi adresata tuturor forurilor europene, avind ca scop unitatea spirituala a Europei. Patriarhia de la Bucuresti nu exclude ca de data aceasta sa se ia in discutie inclusiv unirea bisericilor ortodoxe si catolice.

Pentru deschiderea din aceasta seara, de la ora 19.00, publicul este asteptat la o prima rugaciune comuna in Piata Mare. Reprezentantii locali ai bisericilor ortodoxa, evanghelica si catolica vor ura bun venit participantilor si se vor ruga in numele crestinilor.

Adunarea Ecumenica de la Sibiu va fi una ecologica. Emisiile de dioxid de carbon provocate de zborurile delegatilor vor fi partial inlaturate pe termen lung prin plantare masiva de pomi, pentru care fiecare delegat va fi rugat sa doneze 15 euro. Mai mult, prima cina festiva, cele doua pauze de cafea zilnice, precum si pachetul de adio vor fi pregatite din produse ecologice, iar necesarul de cafea pentru reuniune va fi sponsorizat in intregime de Gepa - The Fair Trade Company, care sprijina comertul echitabil de cafea produsa in conditii decente de munca si care respecta pretul pietei.

Organizatorii promit sa foloseasca pentru realizarea tuturor documentelor exclusiv hirtie reciclata, pentru a carei producere nu au fost distruse paduri. Pentru a sensibiliza locuitorii orasului si pentru a-i determina sa reflecteze asupra acestei probleme, o opera de arta realizata din plastic si deseuri va fi expusa intr-un loc public.

Primaria Sibiu contribuie la organizare mobilizind intregul efectiv de forte de ordine si pune la dispozitie 15 limuzine si trei autobuze. Unii dintre invitati nu se vor caza la hotel, ci acasa la sibieni, dorind sa fie in mijlocul credinciosilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.