Compania Electrica Serv se opune ca Muzeul National Tehnic sa fie predat Autoritatii Nationale pentru Cercetarea Stiintifica * Refuzul ascunde un interes imobiliar de peste 80 de milioane de euro

Patrimoniul industrial al Romaniei e in ultima vreme bun prilej de tunuri imobiliare. Cu mult cinism, vechi hale industriale, fabrici cu arhitecturi ce impresionau lumea europeana interbelica, cladiri clasate in patrimoniul national cultural sunt lasate de izbeliste, doar-doar se vor pravali in mod natural si, astfel, vor putea fi rase de pe fata pamantului, lasand in urma lor averi imobiliare pentru "baietii destepti".

Uzina Electrica Filaret se regaseste la pozitia 1769 in Lista Monumentelor Istorice din Municipiul Bucuresti, avand nr. de cod B-II-m-B-19461, ceea ce inseamna ca este un monument istoric de grupa B, reprezentativ pentru patrimoniul cultural local. Aceasta uzina si Muzeul National Tehnic din Bucuresti apartin unei companii, Electrica Serv, care, ca orice firma serioasa, e interesata de profit si pierderi cat mai putine.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetarea Stiintifica (ANCS), profesorul Anton Anton, a facut demersuri pe langa AVAS, in portofoliul careia se afla Electrica Serv, pentru a prelua in administrare atat Muzeul National Tehnic, cat si Uzina Electrica Filaret. Scopul preluarii viza extinderea Muzeului National Tehnic, aflat in conditii extrem de precare.

Deja exista doua proiecte arhitecturale de reamenajare si extindere, unul dintre ele fiind castigatorul unui important concurs de arhitectura ce a avut loc anul trecut la Varsovia. Electrica Serv a raspuns celor de la ANCS ca angajatii si sindicalistii acestei companii sunt indragostiti de Muzeul National Tehnic atat de mult incat nu-l vor sa dea. O dragoste atat de mare care se vede in peretii scorojiti ai muzeului si in mirosul de ulei incins ce asfixiaza putinii vizitatori. O dragoste care a lasat ca turnul Uzinei Filaret sa se prabuseasca in voie.

Proces accelerat de degradare

Presedintele ANCS, Anton Anton, i-a trimis pe 3 aprilie 2006 o scrisoare lui Teodor Atanasiu, presedintele AVAS, prin care atentiona asupra faptului ca profilul Muzeului National Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida" se deosebeste fata de alte muzee tehnice din Romania prin caracterul sau pronuntat didactic. Din pacate, acest caracter al Muzeului National Tehnic s-a diminuat in timp. ANCS "doreste sa reactiveze menirea Muzeului Tehnic din Bucuresti si sa dezvolte patrimoniul acestuia, care sa devina o baza suplimentara de cunoastere pentru elevi, studenti si tineri cercetatori".

ANCS a cerut AVAS initierea in comun a unui proiect de act normativ pentru trecerea din proprietatea SC Electrica Serv SA in administrarea ANCS a Muzeului National Tehnic si a Uzinei Electrica Filaret, impreuna cu suprafetele de teren adiacente Uzinei, cuprinse intre Str. Candiano Popescu, Str. Frigului si Str. Olimpului, pana la limita noii cladiri a Electrica Serv aflata vizavi de Muzeul National Tehnic.

Cladirea Uzinei Electrica Filaret, se sublinia in scrisoarea catre AVAS, este neutilizata si aflata intr-un proces accelerat de degradare, "ceea ce impune caracterul de urgenta a unei decizii cu privire la modul viitor de utilizare".

La AVAS au fost trimise trei planse reprezentand doua propuneri de reamenajare si extindere a Muzeului National Tehnic in cladirea fostei Uzine Electrica Filaret.

Aceste propuneri erau, in fapt, doua lucrari de licenta sustinute la Universitatea de Arhitectura Bucuresti.

Interes de 80 de milioane de euro

Cei de la AVAS au raspuns ANCS, la 1 iunie 2007, cum ca Electrica Serv isi exprima dorinta de a pastra in patrimoniul si administrarea sa Muzeul National Tehnic. Electrica Serv anunta prin medierea AVAS ca intentioneaza, conform adresei nr. 9100 din 25 aprilie 2007, sa efectueze in regim de urgenta lucrari de consolidare si modernizare pentru cladirea muzeului "in vederea asigurarii unui climat interior optim pentru conservarea exponatelor, a lucrarilor de restaurare a exponatelor din tezaur". Lucrari de urgenta trecute, insa, doar pe hartie pentru ca nici in ziua de astazi vizitatorul muzeului nu va observa ca s-a schimbat ceva de ani de zile. Intrebarea pe care o poate pune orice om e urmatoarea: cum o firma ca Electrica Serv e de acord sa intretina din profitul ei o institutie care consuma bani? Raspunsul trebuie cautat in interesul enorm al celor de la Electrica Serv pentru Uzina Electrica Filaret care, daca s-ar prabusi din motive "naturale", ar fi un adevarat tun imobiliar de peste 80 milioane de euro. De ce sa aiba Electrica Serv un interes ca Muzeul National Tehnic sa se extinda in spatiul Uzinei Electrice Filaret? Doar pentru elevii, studentii si tinerii cercetatori?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.