Guvernul american va cheltui 55 de milioane de dolari in anul fiscal 2007 pentru a moderniza baza aeriana Mihail Kogalniceanu. De altfel, rotatia militarilor americani, prevazuta sa inceapa vara viitoare, a determinat deja un boom al economiei locale, scrie cotidianul armatei americane Stars and Stripes. Guvernul american cheltuie 35 de milioane de dolari in anul fiscal 2007 pentru a darama cladirile vechi si a construi altele la Kogalniceanu. De asemenea, 20 de milioane de dolari vor fi cheltuite pentru a construi cladiri noi si a imbunatati baza aeriana Mihail Kogalniceanu, informeaza NewsIn.

Pentru armata americana, Romania este un nou aliat din NATO dispus sa ii puna la dispozitie baze strategice mai ieftine si mai apropiate de centrul Europei si Orientul Mijlociu, fara restrictiile pe i le-ar impune tarile occidentale. La randul sau, Romania, una dintre cele mai sarace tari din Europa, vede in venirea militarilor americani o ocazie de a da un impuls economiei locale.

Prezenta militarilor americani in apropierea portului Constanta va avea probabil un impact economic mic asupra tarii cu 23 de milioane de locuitori. Speranta este insa ca venirea militarilor americani sa fie urmata de cea a investitorilor americani.

Fosta subsidiara Halliburton KBR este principalul furnizor al militarilor americani de la Kogalniceanu, dar armata cumpara zilnic produse in valoare de mii de dolari de la producatori din zona, in loc sa le aduca din alta parte. Sute de romani si-au gasit de lucru datorita venirii americanilor. Exercitiul Proof of Principle de vara aceasta, care a inceput la 17 august si se incheie la 22 octombrie, foloseste aproape 600 de romani, de la frizeri pana la bucatari.

Valoarea proprietatilor din apropierea bazei aeriene a crescut foarte mult de la anuntul venirii americanilor, ajungand la sute de mii de dolari pe hectar.

In plus, guvernul american a oferit ajutor firmelor din zona, organizand seminare despre cum se poate participa la licitatii si cum se pot face afaceri cu armata.

Gheorghe Enache este proprietarul unui hotel cu 18 camere situat in apropierea bazei, singurul din localitate. Construit in anii 90, hotelul a inceput sa fie foarte profitabil dupa atentatele din 11 septembrie, cand armata americana a inceput sa foloseasca zona ca punct de plecare al trupelor pentru razboiul din Irak. Hotelul are acum personal care vorbeste engleza, internet wireless si o sala de conferinte, iar peretii sunt tapetati cu mesaje de multumire si recomandari de la oaspeti. Sotii Enache planuiesc sa extinda hotelul cu inca 50 de camere si un centru de fitness.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.