Banca Mondiala isi exprima "ingrijorarea serioasa provocata de incetinirea ritmului reformelor" si "de actiuni care nu sunt consecvente cu strategia de reforma", arata un memoriu in urma misiunii de verificare a Proiectului privind Reforma Sistemului Judiciar desfasurata in iunie la Bucuresti.

Potrivit documentului citat, Banca a atras atentia asupra faptului ca progresele au fost incetinite sau complet blocate in legatura cu o serie de initiative importante care au fost incluse in programul Guvernului de reforma si sustinute de Banca si de Uniunea Europeana, informeaza NewsIn.

Memoriul Bancii Mondiale atesta faptul ca o echipa a bancii a discutat cu ministrul Tudor Chiuariu despre reformele ce trebuie finalizate, ministrul roman dand bancii asigurari ca Guvernul nu va incetini procesul reformei justitiei iar ministerul sau va lua masurile necesare pentru a continua aceste reforme. De asemenea, Chiuariu a promis Bancii Mondiale un Nou Plan de Actiune privind Masurile de reforma pana in octombrie 2007.

In pofida asigurarilor date de ministrul justitiei, Banca Mondiala a criticat activitatea de rationalizare a sistemului de instante.

Astfel, in 2005, Banca a acordat asistenta financiara pentru realizarea unei diagnoze a structurii instantelor din Romania care s-a finalizat cu elaborarea unui raport ce continea recomandari pentru rationalizarea sistemului instantelor. Raportul a fost pus la dispozitia Ministerului Justitiei si Consiliului Superior al Magistraturii. La acea vreme, un grup de lucru a elaborat un plan de implementare a rationalizarii instantelor, plan care a fost transmis la sfarsitul anului 2006. De la acel moment, noteaza rezumatul misiunii, nu au mai fost intreprinse nici un fel de activitati in legatura cu acest proiect, iar rationalizarea instantelor nu pare sa fie una dintre prioritati.

O alta initiativa de reforma sustinuta prin finantare din partea Bancii a fost dezvoltarea unui mecanism obiectiv si efectiv de monitorizare a performantei judiciare care includea evaluarea incarcaturii si alti indicatori masurabili ai performantei judiciare.

In cadrul aceluiasi imprumut al Bancii Mondiale a fost finantata o componenta de asistenta tehnica, dar nici in acest caz nu s-au inregistrat urmari semnificative.

Contrar asteptarilor, noteaza documentul, Consiliului Superior al Magistraturii pare sa se dezica de intentia initiala de a realiza evaluari regulate ale performantei judecatorilor si instantelor. Exista o propunere ca aceste evaluari sa se realizeze numai in cazul judecatorilor care aplica pentru functii superioare sau de conducere.

Memoriul Bancii Mondiale mai noteaza ca exista numeroase regrese in promovarea unor proceduri obiective de numire a magistratilor, bazate pe merit.

"In pofida faptului ca una dintre cerintele cheie pentru indeplinirea criteriilor de aderare la UE a fost un proces adecvat de recrutare a judecatorilor si a faptului ca Banca Mondiala a acordat si contiuna sa acorde asistenta financiara pentru dezvoltarea unor teste de aptitudini pentru judecatori, se pare ca practica numirii directe a magistratilor, fara sustinerea unui examen al aptitudinilor, contiuna sa fie folosita pentru un numar semnificativ de posturi, desi legea prevede ca aceasta procedura sa fie utilizata numai cu caracter exceptional", noteaza documentul misiunii Bancii Mondiale.

Misiunea Bancii a primit aceste evolutii recente cu ingrijorare, dar va contiuna sa monitorizeze indeaproape situatia din sectorul judiciar si sa o discute cu autoritatile in mod regulat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.