Proiectul de Cod Penal elaborat de echipa fostului ministru al Justitiei, lansat in dezbatere publica, aduce si alte surprize pe langa cea privind legitima aparare. Una dintre ele va poate atinge direct copiii. Fiii si fiicele voastre pot fi pedepsiti penal nu de la 14 ani, cum spune legea in vigoare, ci cu un an mai devreme.
In conferinta de presa organizata la 2 martie a.c., Monica Macovei, pe atunci doamna ministru de Justitie, prezenta inovatiile aduse in propriul proiect de Cod Penal. Aceasta trecea insa sub tacere cel putin doua asemenea noutati, teme de interes general, care impuneau informarea publica: legitima aparare si inasprirea legii penale fata de minori.

PATRU SITUATII. In Titlul cu dispozitii referitoare la minori, proiectul stabileste negru pe alb ca fiii si fiicele dumneavoastra pot raspunde penal incepand de la varsta de 13 ani. Practic, fata de legislatia actuala, varsta la care se prezuma ca un copil ar putea avea discernamant (in sens juridic) a fost coborata cu un an. Creatorii noului text de lege au prevazut ca regula de baza sanctionarea neprivativa de libertate pentru minorii infractori. Totusi, copiii cu varste intre 13 si 18 ani pot ajunge si “dupa gratii”, adica intr-un centru educativ sau intr-unul de detentie. Exista patru situatii in care acestia pot fi inchisi, potrivit articolului 115 din proiect: daca au comis o infractiune pedepsita de lege cu inchisoarea de 10 ani sau mai mare; daca sunt judecati pentru mai multe infractiuni care prin natura, gravitatea, numarul sau frecventa lor arata gradul de periculozitate al minorului; daca au mai savarsit o infractiune pentru care au primit o masura educativa pe care au executat-o inainte de a doua fapta penala si daca infractiunea pe care au comis-o a fost savarsita prin amenintari sau violente, ori daca a produs decesul unei persoane.

DACA FURI PUPAZA DIN TEI...
Ce inseamna asta pe intelesul tuturor? Spre exemplu, copilul dumneavoastra de 13 ani fura cirese din pomul vecinului, precum Ion Creanga in copilarie. Sau pupaza din tei. Vecinul face plangere si, dupa un proces, copilul este pedepsit cu o masura educativa neprivativa de libertate (exemple: consemnarea la sfarsit de saptamana sau asistarea zilnica). Dupa ce a executat-o, minorul dumneavoastra nabadaios mai pofteste o data la ciresele vecinului ori la pupaza din tei si... gata pocinogul. Din nou plangere, din nou proces, numai ca acum copilul dumneavoastra e deja “recidivist”, asa ca el poate sa primeasca o sanctiune privativa de libertate. Un alt exemplu, apropo de infractiunea cu amenintari si violente, ar putea fi o bataie in curtea scolii. Va puteti imagina usor motivele puerile de la care poate izbucni o incaierare in toata regula intre niste elevi de clasa a VII-a. Doar cu totii am fost elevi si ne-am luat, poate, la harta de la un meci de fotbal ori de la un simplu sotron. In functie de cat de tare l-a suparat pe judecator furtul de cirese ori bataia din curtea scolii, copilul poate fi internat fie intr-un centru educativ, pe o perioada de la unu la trei ani, fie intr-un centru de detentie, pe o perioada intre doi si cinci ani.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.