In tara care a pierdut 600.000 de militari in Al Doilea Razboi Mondial nu exista niciun memorial inchinat acestora, in special celor care au murit pe frontul de est. Se gasesc solutii si bani pentru proiecte precum Catedrala Mantuirii Neamului, dar nu si pentru un mausoleu in care sa se odihneasca ramasitele soldatilor care nu au avut alta vina decat aceea ca au murit in-tr-un razboi nefericit. Pentru ca asa le-au poruncit conducatorii vremii.

Intr-o lume a afacerilor nu mai este loc pentru reculegere sau momente emotionante. Valoarea este data de conturile din banca, cinstea are culoare politica, iar dreptatea apartine celor care o propovaduiesc in jargon.

D in cand in cand insa, cate un inalt demnitar isi aminteste ca in tara noastra au existat si alte valori. N-o face pentru puterea exemplului oferit de istorie, ci doar din interes electoral, sa vada masele ca este pios. De multe ori, nici macar nu stie foarte bine despre ce vorbeste. Afirma fara sa clipeasca, de exemplu, ca eroii de la Marasesti si-au dat viata pentru ca noi sa intram in Uniunea Europeana. Cand, de fapt, tocmai impotriva acestei idei au luptat� Dar, asta e, un politician cu putin talent oratoric si un joc de scena adecvat poate manevra eroii neamului dupa propriul plac.

Definitii

Ce legatura exista insa intre bani si istorie? In primul rand, este vorba de doua valori - una lumeasca si cealalta mai presus de noi, spectatorii. Personajele principale ale istoriei sunt eroii si, din pacate, nemurirea lor se rezuma la bani. Cu cativa ani in urma, un important personaj din guvernul german a fost intrebat de ce monumentul eroilor sovietici din Berlin nu este demolat: �Pana si voi, romanii, ar trebui sa stiti ca istoria care se uita se repeta. Avem nevoie de acest loc ca sa ne aduca aminte mereu ca nu suntem buricul pamantului. Doar asa se poate pastra memoria milioanelor de soldati germani care au cazut degeaba, aiurea, prin lume�.

Ostasii nimanui

Peste cateva zile este 23 august. O data care nu mai spune nimic multor tineri. Sau care le aduce aminte altora despre ziua in care defilau (cu forta) pe strazi si pe stadioane. Exista insa o categorie aparte de romani - cea a veteranilor de razboi din Al Doilea Razboi Mondial, oameni care au luptat pe frontul de est inainte de 23 august si in vest dupa aceasta data - carora ziua respectiva le provoaca o crunta durere pentru ca pe frontul din Moldova au cazut in prizonierat fara sa traga un foc de arma. Ei doar au ascultat de capriciile politicienilor si conducatorilor vremii si au pus tara mai presus de propria viata� 23 august este, pana la urma, o piatra de mormant pentru cei care au cazut in Al Doilea Razboi Mondial - peste 500.000 de militari romani. Poate vreun cititor va vrea sa se roage pentru toti aceia care si-au dat viata sau au suferit pentru ca noi sa construim un kilometru de autostrada pe an, sa avem medicamente compensate doar trei zile pe luna sau pentru ca aviatorii romani sa ne apere cu avioane de lupta vechi de 50 de ani.