Dupa terminarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda nu vom avea destula materie prima, iar curentul produs se va scumpi.
O data cu punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, Romania va trebui sa importe uraniu, deoarece exploatarile din tara nu sint suficiente pentru a asigura necesarul de combustibil nuclear al uzinei, a declarat pentru Cotidianul Paul Rusu, economist la Compania Nationala a Uraniului. Acest lucru se va intimpla in circa cinci ani, atit cit ar dura constructia celor doua reactoare, presupunind ca pina la sfirsitul acestui an se va cunoaste consortiul care se va ocupa de constructia lor, apreciaza oficialul CNU.

Potrivit acestuia, in prezent nu exista probleme cu aprovizionarea centralei de la Cernavoda, insa, o data cu punerea in functiune a inca doua reactoare, importurile de minereu devin obligatorii. „Putem concesiona un zacamint in afara tarii sau sa importam concentrat termic pe care sa-l prelucram in uzina. Oricum, uraniul de import este mai scump si vom mari preturile, pentru ca CNU nu va vinde fara sa-si acopere cheltuielile de productie, de mediu si alte cheltuieli impuse de legislatia in vigoare“, a precizat Rusu. Acesta adauga ca oricum pretul international al uraniului este in crestere, doar in ultimul an majorarea fiind de 200%, asa ca marirea pretului de livrare a uraniului este inevitabila, iar CNU chiar asta intentioneaza sa faca, in curind, in urma unor negocieri bilaterale cu Nuclearelectrica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.