Raportul privind tiparirea pasapoartelor, afacere coordonata in 2001 de Serban Mihailescu, fostul sef al Secretariatului General al Guvernului, a fost livrat DNA si Curtii de Conturi

Autoritatea de Control a Guvernului (ACG) a constatat ca, in 2001, Secretariatul General al Guvernului, institutie condusa atunci de actualul senator PSD Serban Mihailescu, a incalcat legislatia achizitiilor publice cind a incredintat firmei germane Bundesdruckerei International Service GmbH un contract pentru tiparirea de pasapoarte securizate, in valoare totala de 35.550.000 de euro. “Autoritatea de Control a Guvernului a verificat modul in care s-a incheiat contractul in august 2001 si modificarile legislative care au fost facute pe parcurs, dar si modul in care a fost aprobat amendamentul legat de achizitia de tehnica pentru tiparirea de pasapoarte. Am decis sa transmitem raportul catre Directia Nationala Anticoruptie si catre Curtea de Conturi”, a declarat Ilie Bolojan, secretarul general al Guvernului. In replica, Mihailescu nu vede nimic in neregula in acea licitatie.

“Nu stiu nimic de un control pe aceasta tema si nu am nici o emotie, deoarece consider ca problemele semnalate sint simple speculatii. Este o problema discutata atunci integral in Guvern si nu cred ca exista vreo ilegalitate”, a declarat Serban Mihailescu, citat de MEDIAFAX. El a aratat ca acest contract functioneaza de sase ani, iar milioane de romani beneficiaza de pasapoarte noi in baza intelegerii cu Bundesdruckerei.

Bolojan a explicat ca la licitatia din 2001 au fost respinse o parte din oferte, printre care si cea a Companiei Nationale Imprimeria Nationala, in parteneriat cu o firma franceza, Thales. Cu toate ca oferta financiara a Imprimeriei Nationale a fost aproape de doua ori mai mica decit cea a firmei cistigatoare, oferta a fost respinsa, deoarece nu a prezentat o scrisoare de garantie pentru participarea la licitatie. Caietul de sarcini prevedea obligativitatea ca suma de 100.000 de dolari, garantia de participare, sa fie virata in contul RAAPPS. “Nu la fel de rigurosi au fost si in cazul firmei cistigatoare, a carei oferta financiara nu era bine fundamentata privind costurile, insa nu a fost respinsa”, a precizat Bolojan. Ulterior, prin aprobarea unor amendamente, valoarea contractului s-a dublat, pina la valoarea de 73 de milioane de euro, costuri recuperate din taxa de emitere a pasaportului, adica de 64,2 lei.

O alta deficienta constatata in urma controlului este legata de o hotarire de guvern din 2001 prin care Regia a fost autorizata sa contracteze un credit extern de 35,5 milioane de euro pentru achizitia si punerea in circulatie a noilor tipuri de pasapoarte, credit garantat in totalitate de Ministerul Finantelor. “In conditiile in care caietul de sarcini ar fi prevazut ca finantarea operatiunilor sa fie garantata de statul roman, exista posibilitatea participarii si a altor societati, precum si prezentarea altor oferte, implicit a prezentarii unor preturi inferioare fata de cele inscrise in oferta declarata cistigatoare”, se arata in raportul SGG.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.