Reprezentantii tineretului maghiar din Ardeal au amenintat, ieri, statul roman. Astfel, unul dintre liderii lor, Toth Norbert, a declarat ca „trebuie bagat in capul romnilor ca secuii nu vor inceta cu aspiratiile autonomiste si nu se stie cum se va sfrsi daca clasa politica romneasca nu va ceda“.

Daca tineretul maghiar are puncte comune, liderii de frunte ai comunitatii maghiare din Romania inca nu s-au inteles dupa discutiile de ieri de la Targu-Mures. Reprezentantii UDMR nu au cazut de comun acord cu celelalte factiuni maghiare asupra componentei listei pentru alegerile europarlamentare si nici asupra fondurilor alocate comunitatii de guvernele roman si maghiar. Prin urmare, viitoarele discutii care vor fi mijlocite de presedintele UDMR, Marko Bela, si de Laszlo Tokes, reprezentantul radicalilor maghiari, se anunta la fel de incinse.

Ieri dupa-amiaza, la sediul din Targu-Mures al fundatiei „Gyorgy Bernady“, controlata de ministrul Laszlo Borbely, s-au reunit, probabil pentru prima data in jurul aceleiasi mese, reprezentanti ai principalelor organizatii politice maghiare din Transilvania: UDMR, Consiliul National al Secuilor (CNS) si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT)

De altfel, chiar si granita intre aceste formatiuni este una mai mult decat stravezie, dat fiind faptul ca exista foarte multi etnici unguri membri ai doua sau chiar ai tuturor celor trei organizatii. Practic, in sala de la sediul fundatiei respective au luat loc la discutii deputatul Hunor Kelemen (presedinte executiv) si ministrul Laszlo Borbely (vicepresedinte), din partea UDMR; fostul deputat al Uniunii Zsolt Szilagy, acum seful de campanie al episcopului reformat Laszlo Tokes, deputatul Tibor Toro si consilierul judetean de Mures, Andras Tokes, fratele episcopului. Statutul ultimilor doi, la discutiile de ieri a fost iarasi unul incert, neclarificat nici la conferinta de presa de dupa incheierea lucrarilor. Si Tibor Toro, si Andras Tokes sunt membri ai UDMR, dar sunt si membri ai CNMT. Adica sunt si cu UDMR-ul, dar si impotriva lui.

Importanta e atingerea pragului electoral

Scopul pentru care s-au intalnit la discutii sus-pomenitii domni, care nu mai stiu exact nici ei pe cine anume reprezinta si ce anume doresc, a fost, pare-se, stabilirea unei liste comune a minoritatii maghiare pentru alegerile europarlamentare. De mai multa vreme, monopolul UDMR asupra vietii politice a ungurilor a fost pus in discutie si calificat ca fiind inacceptabil intr-o societate bazata, totusi, pe pluralism. „Am discutat mai mult despre lucrurile care ne leaga, nu cele care ne despart“, a rezumat lucrurile Andras Tokes. Acesta a subliniat ca datele problemei se vor schimba dupa infiintarea legala a Partidul Civic Maghiar.

Cand intra si UDMR in legalitate?

A fost si o aluzie fin-ironica la adresa situatiei juridice actuale a UDMR, care nu e nici pe departe vreo uniune culturala, nici nu e inregistrat legal ca partid politic, dar care participa la alegeri si chiar guverneaza tara. Probabil, aceasta chestiune va fi si ea reglementata „cat mai curand“, dupa cum spunea Tokes. Concluzia a formulat-o Zsolt Szilagy, candva cel mai tanar deputat din Parlament: „Important e ca exercitarea pluralismului, politic si civic, sa nu puna in pericol atingerea pragului electoral de 5%“. Or, acesta e pericolul cel mai mare care ii paste pe liderii UDMR. Iar ei stiu acest lucru foarte bine. Drept dovada, declaratia presedintelui executiv Hunor Kelemen: „Saptamana viitoare, vineri, vom continua discutiile, iar pana pe 24 august vom avea un rezultat pozitiv, respectiv o lista comuna“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.