Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR) a anuntat astazi ca a depus la Parchetul General o sesizare privindu-l pe Gheorghe Enoiu, fost ofiter in cadrul Departamentului Securitatii Statului, acuzat de anchete brutale si tortura.

Potrivit reprezentantilor institutului, in activitatea sa de ofiter activ al Securitatii, Gheorghe Enoiu se face vinovat de cercetare abuziva a unui mare numar de persoane pe o perioada cuprinsa intre 1950 si, direct sau prin subordonatii sai, 1989, iar faptele sale ar intra in categoria crimelor impotriva umanitatii, informeaza NewsIn.

IICCR sustine ca anchetele conduse de Gheorghe Enoiu se desfasurau prin utilizarea celor mai crude si brutale tratamente din repertoriul metodelor de tortura: izolarea si infometarea, bataia la talpi si pe capre, bataia la testicole, bataia cu sacul de nisip precum si alte metode de tortura specifice perioadei: manejul, cuierul etc. Gheorghe Enoiu "s-a distins inca de la inceputul activitatii sale ca un anchetator eficient, fiind, printre altii, membru in echipa care l-a interogat pe Lucretiu Patrascanu, fost lider al Partidului Comunist Roman. S-a distins si cu ocazia anchetarii studentilor arestati in urma miscarilor studentesti din 1956. Dupa 1960, a lucrat ca ofiter anchetator in cadrul Securitatii Municipiului Bucuresti", mai sustine IICCR.

Potrivit Hotararii de Guvern 1724 din 21 decembrie 2005, institutul este abilitat sa efectueze investigatii cu privire la crimele, abuzurile si incalcarile drepturilor omului pe intreaga durata a regimului comunist si sa sesizeze organele in drept.

IICCR solicita tragerea la raspundere penala a fostului ofiter de Securitate Gheorghe Enoiu, inclusiv degradarea militara a acestuia, in temeiul prevederilor Codului Penal si corespunzator gravitatii faptelor. In sprijinul sesizarii penale sunt anexate elemente de probatoriu, continand numele a 70 de persoane care au avut de suferit din pricina relelor tratamente la care au fost supuse si 4 interviuri directe, din care rezulta cruzimea deosebita cu care Gheorghe Enoiu isi tortura victimele.

IICCR considera ca savarsirea in forma continuata, timp de aproape 40 de ani, a infractiunilor de gravitate deosebita mentionate in sesizarea depusa, avand in vedere si cirumstantele agravante, indreptateste si cererea de ridicare a termenului de prescriptie a raspunderii penale corespunzator actualei legislatii, conform cu prevederile art. 221 si urmatoarele din Codul de Procedura Penala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.