Luxten Lighting Company a castigat licitatia organizata de RA APPS privind Ferma Malu Rosu din Gruiu, Snagov. Fiind vorba de interese prezidentiale, concurentii n-au mai contat

Societatea Luxten Lighting Company a beneficiat de o licitatie "speciala" prin care a intrat, la sfarsitul anului trecut, in posesia Fermei Malu Rosu din Gruiu (Snagov), dar mai ales a unui vast teren, situat chiar pe marginea noii autostrazi Bucuresti - Ploiesti - Brasov. In prezent, valoarea fermei achizitionate si a terenului aferent a crescut de doua-trei ori, urmand ca aceasta sa ajunga la finalizarea lucrarilor pentru autostrada ce va trece prin zona la peste zece milioane de euro. Practic, Luxten a platit 1,3 milioane de euro pentru a achizitiona ceva care peste doi ani va valora, conform predictiilor specialistilor, cu peste zece ori mai mult.

La cateva luni de la licitatie, pe piata circula mai multe informatii de culise privind implicarea in acest caz a lui Traian Basescu.

Conform unor surse, Maria Basescu (foto) ar fi adevaratul proprietar al fermei cumparate de Luxten, printr-un act secret incheiat intre firma lui Pepenica si sotia presedintelui. O alta varianta care circula in mediile politice si de afaceri din Romania este cea conform careia familia Basescu va primi profitul, partial sau integral, rezultat din vanzarea uriasului si valorosului teren din Gruiu. Cu alte cuvinte, Luxten a achizitionat Ferma Gruiu beneficiind de protectia presedintelui, a carui familie va beneficia in schimb din plin de pe urma acestei afaceri. De altfel, sunt de notoritate angajamentele pe care respectiva firma le are cu familia prezidentala, Elena Basescu, mezina presedintelui fiind angajata Luxten, cu un salariu de peste 8000 de euro lunar, iar fata cea mare, Ioana, avand si ea cota-parte din reprezentarile in instanta ale firmei. Pentru toate aceste favoruri, dar si pentru afacerea "Malu Rosu", Luxten va primi, la jumatatea lunii august, contractul de instalare a fibrei optice in Bucuresti, deja celebrul si controversatul proiect Netcity.

Investitie profitabila

Sa revenim insa la Ferma Malu Rosu din Gruiu, situata in vecinatatea Snagovului. Povestea intregii licitatii si mai ales motivatiile celor care au pierdut in fata lui Pepenica, precum si ale celor care nici macar nu au mai intrat in cursa, genereaza mari suspiciuni asupra implicarii, extrem de discrete, a membrilor familiei Basescu in aceasta profitabila afacere. In luna decembrie 2006, RA-APPS a organizat o licitatie pentru ferma Malu Rosu din comuna Gruiu-Lipia, o crescatorie de vulpi si fazani. Luxten, firma patronata de Claudiu Radulescu si Ionel Pepenica, a castigat licitatia, in fata societatilor SC Sigur Construct General si SC Nova Estate. In cursa au vrut sa intre si firmele SC Alrado Marketing & Services si SC Euro P.E.C., dar au fost eliminate din start deoarece nu au intrunit conditiile din dosarul de privatizare. Prin contractul de vanzare-cumparare nr. 2764 din data de 14.12.2006, Luxten Lighting a primit 170.314,71 mp, contra sumei de 1.344.700 de euro. Adica sapte euro metrul patrat. Pe langa terenul propriu-zis, acestia au devenit si proprietarii unor spatii avand diverse constructii pe ele, cum ar fi hale, depozite, tarcuri etc., plus animalele care existau in ferma.

Interesant este ca, la data licitatiei, se stia exact ca noua autostrada Bucuresti - Brasov va trece prin fata fermei. Drept dovada, pretul terenurilor din zona Gruiu-Lipia a explodat. Aceasta pare sa fie si miza afacerii, specialistii afirmand ca ferma in sine era una nerentabila, incercarile de reabilitare fiind sortite esecului.

Deja investitia Luxten se arata a fi una deosebit de profitabila. Situatia era cunoscuta de patronii societatii, intrucat unul din punctele de lucru ale firmei, conform datelor din Registrul Comertului, se afla chiar in aceasta zona. Mai mult, fostul ministru pesedist al Industriilor, Dan Ioan Popescu, unul dintre fostii asociati ai lui Ionel Pepenica, detine un teren extrem de valoros in Gruiu. Acesta a achizitionat cei aproximativ 8000 de metri patrati, in anul 2003, terenul fiind trecut pe numele sotiei. Surprinzator este pretul mare platit la acea data. Acesta a fost de 30 euro/mp, pretul zonei fiind pe atunci de doar 3-5 euro/mp. Asadar, DIP stia ca urmeaza sa aiba un profit exploziv.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.