Procurorii militari care au anchetat dosarul mineriadei din iunie 1990 ce vizeaza moartea a patru persoane sustin ca decizia de reprimare a manifestantilor din Piata Universitatii a fost luata la cel mai inalt nivel, planul de masuri fiind cerut personal de presedintele Ion Iliescu.

In rechizitoriul procurorilor militari se arata ca, pe 11 iunie 1990 a avut loc loc la sediul Guvernului o sedinta restransa condusa de seful statului Ion Iliescu si premierul Petre Roman intalnire in care s-a discutat despre eliberarea Pietei Universitatii, informeaza NewsIn.

Procurorii au sustinut ca potrivit propriei declaratii, Ministrul de interne, generalul Mihai Chitac, a primit ordin de la presedintele ales, Ion Iliescu, ca pana a doua zi (n.n 12 iunie 1990) sa intocmeasca un „Plan de Actiune” pentru „eliberarea” Pietii Universitatii, la aceasta operatiune urmand sa participe pe langa fortele Ministerului de Interne si trupe (politie militara) ale Ministerului Apararii dar si forte antitero apartinand S.R.I. ori altor structuri.

Sedinta restransa din 11 iunie 1990 a fost convocata urmare a unei hotarari luate anterior de catre seful statului si un grup de politicieni mai apropiati care il sprijineau (in cadrul unei sedinte care a avut loc la Scrovistea).

Potrivit documentelor aflate la dosar, la sedinta care a inceput la orele 16.00, la Palatul Victoria, au mai participat vice-premierul Gelu Voican Voiculescu, ministrul de interne generalul Mihai Chitac, seful I.G.P. generalul Diamandescu Corneliu, ministrul apararii, generalul Victor Atanasie Stanculescu, seful Marelui Stat Major generalul Vasile Ionel, seful S.RI., Virgil Magureanu, primarul general al Capitalei Dan Predescu, procurorul general Gheorghe Robu, prim-vicepresedintele F.S.N. Nicolae S. Dumitru si altii. In aceasta sedinta s-a discutat despre eliberarea Pietii Universitatii.

Initial, s-a prevazut ca evacuarea acesteia sa aiba loc a doua zi, in 12 iunie 1990, insa la propunerea invinuitului, generalul Mihai Chitac s-a decis ca aceasta actiune sa aiba loc in dimineata zilei de 13 iunie 1990 la orele 04.00 pentru a se asigura politiei si celorlalte forte armate implicate timpul necesar pentru pregatire.

Invinuitul general Mihai Chitac a cerut ca politia sa fie sprijinita de armata care sa asigure impiedicarea patrunderii populatiei in piata dupa evacuarea acesteia.

Generalul Vasile Ionel s-a opus cerandu-i lui Ion Iliescu sa nu implice armata in aceasta actiune, justificand ca Ministerul de Interne poate sa foloseasca o parte din cei peste 11.000 de militari din trupele de paza si ordine. Acesti militari nu erau dislocati insa numai in Bucuresti ci si in alte orase ale tarii.

Potrivit rechizitoriului, in aceasta situatie Ion Iliescu a decis sa fie mobilizati si adusi in piata cateva mii de muncitori (4.000-5.000) care sa stationeze acolo pana la normalizarea situatiei, precizand ca pe langa acestia sa mai fie pregatite pentru a interveni la nevoie inca unul sau doua schimburi. Toti participantii la sedinta au fost de acord cu aceasta solutie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.