Procurorul general Laura Codruta Kovesi a anuntat astazi, dupa trimiterea in judecata a ofiterilor anchetati pentru moartea a patru persoane in timpul mineriadei din 1990, ca va lua masuri ca si partea disjunsa a dosarului, in care este anchetat Ion Iliescu, sa fie solutionata cat mai repede, informeaza NewsIn.

Procurorul general a precizat ca va lua toate masurile necesare ca partea disjunsa a cauzei, care il priveste pe fostul presedinte Ion Iliescu "sa fie solutionata cat mai repede si probele sa fie administrate cu celeritate". "Sunt convinsa ca trimiterea in judecata a acestei cauze nu va mai dura 17 ani", a mai adaugat Kovesi.

Laura Codruta Kovesi a apreciat faptul ca procurorii au reusit sa-i trimita in judecata pe militarii din dosarul mineriadei din iunie 1990, insa considera ca ancheta a durat foarte mult. "Este foarte bine ca dosarul mineriadei a fost finalizat, dar perioada de 17 ani nu este un termen rezonabil pentru instrumentarea unei cauze indiferent de cat de complexa este aceasta", a declarat procurorul general.

Procurorii Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au trimis in judecata pe fostul ministru de interne Mihai Chitac in dosarul mineriadei '90 in care a fost anchetata moartea a patru persoane.

Prin acelasi rechizitoriu, procurorii Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie i-au mai trimis in judecata pe fostul adjunct al ministrului de interne Mihai Chitac, general maior Gheorghe Andrita, si pe colonelul Dumitru Costea, fost comandant al U.M. Trupe de Paza si Ordine Ploiesti, sub acuzatia de participatie improprie la omor calificat si omor deosebit de grav, informeaza Parchetul.

In aceeasi cauza a mai fost trimis in judecata colonel Vasile Constantin, fost ofiter I in sectia Parasutisti, din cadrul Comandamentului Aviatiei Militare, acuzat de participatie improprie la omor calificat si omor deosebit de grav si participatie improprie la tentativa de omor calificat si omor deosebit de grav.
Dosarul a fost inaintat spre solutionare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Procurorii Sectiei Parchetelor Militare au stabilit ca generalul Mihai Chitac, generalul Gheorghe Andrita si colonelul Dumitru Costea au determinat subordonatii sa utilizeze armamentul din dotare cu munitie de razboi si sa traga asupra manifestantilor, in data de 13 iunie 1990. Din aceasta actiune a rezultat decesul prin impuscare a doua persoane si punerea in pericol a vietii altora.

Procurorii militari au stabilit in cazul colonelului Vasile Constantin ca acesta si-a determinat subordonatii sa utilizeze armamentul din dotare cu munitie de razboi, tragand in zona magazinului "Romarta Copiilor” asupra manifestantilor. Comanda colonelului Vasile Constantin, in calitate de sef al Departamentului de parasutisti, a provocat asadar decesul prin impuscare a doua persoane si ranirea a altor trei, in noaptea de 13 spre 14 iunie, 1990.

In acelasi dosar, procurorii Sectiei Parchetelor Militare au dispus, la data de 19 iulie, prin rezolutie, disjungerea cauzei in cazul fostului presedinte Ion Iliescu. Aceasta parte din dosar a fost trimisa si inregistrata la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la data de 6 august 2007, ca urmare deciziei Curtii Constitutionale, conform careia parchetele si instantele militare nu mai au competenta de a cerceta si judeca persoane civile, se precizeaza in comunicatul Parchetului.

Ion Iliescu a fost pus sub invinuire in acest dosar, prin rezolutia din 19 iunie 2007, sub acuzatia ca la data de 13 iunie 1990 a determinat cu intentie interventia in forta a militarilor impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti si din alte zone ale Capitalei, fapt ce a avut ca urmare moartea si ranirea prin impuscare a mai multor persoane, se mai arata in acelasi comunicat.

Parchetul precizeaza printr-un comunicat ca faptele savarsite in alte imprejurari decat cele expuse in rechizitoriul acestei cauze, respectiv pentru cele peste 1.000 de persoane retinute de fortele de ordine, cu concursul minerilor, precum si pentru celelalte doua victime ucise prin impuscare sau ranite cu arme de foc sau in alt mod, se efectueaza cercetari intr-un alt dosar aflat in curs de solutionare la Sectia Parchetelor Militare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.