Tudor Chiuariu, ministrul Justitiei, a declarat ca nu crede in necesitatea modificarilor Legii privind statutul magistratilor, pe care le-a propus Consiliul Superior al Magistraturii. Ministrul a precizat, citat de AmPress, ca aceste modificari contravin indicatiilor primite de Romania prin raportul de tara. "In raportul de tara scrie foarte clar ca Romania nu trebuie sa faca modificari de acest gen in domeniul Justitiei, si, implicit, in maniera de alegere a procurorului general si a procurorilor sefi de parchete. Vom avea o discutie ampla cu CSM pe aceasta tema, fiindca problematica este mult mai complexa. Modificarea Legii privind statutul magistratilor nu presupune doar acele modificari care au fost scoase in fata si date publicitatii", a spus Chiuariu.

Cristian Deliorga, membru CSM, spune ca "ministrul Justitiei care vrei-nu vrei este intr-un guvern politic, este un om politic, reprezinta cateodata un partid politic, sa nu poata sa mai aiba nici un fel de influente si sa nu mai numeasca cele mai importante functii din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie". Directorul Centrului pentru Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, spune, citat de Rador, ca numirea procurorului general si a esalonului intai din DNA si DIICOT de catre CSM ar putea da mai multe garantii de independenta. Tot ea semnaleaza ca insasi Constitutia pune activitatea procurorilor sub autoritatea ministrului justitiei. "In toti acesti 17 ani nu am vazut lucruri foarte mari principiale care sa conduca la reforma sistemului judiciar. Tot timpul am vazut schimbari mai mult sau mai putin oportune, in functie de cine anume era la un moment dat in componenta CSM-ului ori avand parghiile Ministerului Justitiei", spune Georgiana Iorgulescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.