Dupa ce a fost transferata de la RA-APPS la AVAS, in iulie anul trecut, societatea BTT SA si-a continuat drumul spre faliment. Rezultatul aferent activitatii economice este constant negativ, un raport al auditorilor angajati de societate si depus spre analiza in urma cu trei luni aratand ca BTT pierde bani din activitatea de exploatare si castiga modest din vanzarea de active. In sedinta AGA din 6 martie 2007, AVAS a fost totusi de acord cu vanzarea unui apartament apartinand societatii, in Costinesti, pentru suma de 4.134,77 lei, inclusiv TVA (circa 1.250 euro). Societatea are contracte care ii aduc 1 euro/mp sau mai putin pentru terenul pus la dispozitie asociatilor, pe litoral.

Ultimul raport al auditorului angajat de BTT SA - realizat in conformitate cu Standardele Internationa-le de Audit adoptate de Camera Auditorilor Financiari din Romania - scoate in evidenta mai multe vulnerabilitati ale societatii, care i-ar putea atrage chiar falimentul. Documentul arata si modul in care a fost jefuita sistematic firma ce administra numeroase active pe litoral.

"Conform bilantului contabil, societatea are un activ net impresionant, dar raporteaza pierderi semnificative pentru ultimii doi ani. Daca s-ar analiza numai rezultatele activitatii de baza - cea turistica -, atunci s-ar observa ca pierderile sunt mult mai mari. Diferenta dintre acestea si pierderea neta raportata este acoperita, in principal, din venituri realizate din vanzarea si inchirierea de active, precum si din asocierea in participatiune� se mentioneaza in raportul auditorului Prospect Auditing & Consulting (PA & C), depus in data de 27.04.2007. BTT are participatii la capitalul social al 16 societati comerciale, printre care amintim Perla Costinestiului SA, Albatros Prod SA si Dragon Medical Complex, firma unde sunt, de altfel, majoritatea imobilizarilor financiare de acest tip.

Raportul auditorului scoate in evidenta realitati socante, acceptate cu seninatate de AVAS. �Societatea are incheiate un numar semnificativ de contracte de asociere in participatiune si de inchiriere, volumul veniturilor societatii provenite din exploatarea acestor active fiind limitat la anumite sume care, de cele mai multe ori, nu acopera cheltuielile BTT cu acele active�, sustine auditorul PA & C.

Sa ne gaurim singuri buzunarele

Floppy Trade 2000, Laubant, Pim Comercial, Simexprod, Simpa Impex/Luky Turism - sunt doar cateva dintre norocoasele societati care au incheiat contracte in defavoarea BTT, mentionate in raportul auditorului. �In contractele de asociere (cu firmele sus mentionate - n.r.) veniturile obtinute nu acopera nici macar cheltuielile cu amortizarea�, atrag atentia reprezentantii PA & C. Mai mult, se spune in raport, la contractele de asociere in participatiune la care aportul BTT este o anume suprafata de teren, societatea aflata in portofoliul AVAS incaseaza o suma de 1 (un) euro sau mai putin pe an! �O situatie interesanta este in cazul contractului intre BTT Costinesti si Bertil Amicos Impex, incheiat pe 14 mai 1999, avand ca obiect administrarea casutelor de piatra din statiune, cu 216 locuri de cazare. Pe data de 24 mai 1999 s-a schimbat partenerul, noul asociat fiind Bertil Amicos 2000 SRL, companie in care apar ca asociati doi salariati ai BTT Costinesti�, spune raportul auditorului.