Formula "sotul ambasador - sotia consilier" a devenit se pare dominanta in diplomatia romaneasca, relatiile de familie fiind cele care controleaza politica externa in locul relatiilor de servici. Dezvaluirile lui Eugen Mihaescu se suprapun scandalului "sex-ambasadoarea" Manuela Vulpe care isi rezolva problemele personale folosindu-se de influenta functiei - dovedind ca diplomatia romaneasca se afla in cadere libera. MAE a intrat in vrie intr-un moment cat se poate de nepotrivit: vara in care Washingtonul si Moscova negociaza doua focare de instabilitate regionala - Kosovo si Transnistria - lasand Romania fara putere de reprezentare intr-un moment critic.

Adam si Eva, diplomati

Exista functionari care accepta sa stea in minister, ocupand posturi de directori, directori generali, mai multa vreme "trudind" pentru conducerile tremuratoare si perindatoare ale MAE. Printre acestia, sunt persoane care si-au adus sotii/sotiile de mai multa vreme in minister si care au crescut, incet-incet, in ierarhie. Acestia merg cu o viteza mai redusa spre telul final care este acela al tuturor diplomatilor: plecarea la post. Asa ca, stand vreo 4-5 ani, ba si mai bine, ei devin importanti, indispensabili conducerii. Sunt, in schimb, abonati la toate distinctiile, ordine si medalii, deplasarile cele mai suculente, avansarile in grad la exceptional etc, etc. Ei sunt reteaua de taina din MAE, care face si desface. Atunci cand vor sa plece la post, ridica problema in mod social: "Pai m-am jertfit atata timp pentru MAE si dumneavoastra, domnule ministru, pai, atunci, dati-mi postul ala si cu nevasta-mea in schema". Si pleaca amandoi in aceeasi misiune, ca deh, familia trebuie sa-si exercite functia sociala si prin paturile ambasadelor. Si astfel, consoarta este pusa intr-un post din schema convenabil si onorabil, atat de convenabil incat sa castige in tandem vreo 8.000-10.000 de euro. Aceasta este, intr-un fel, recompensa fortata pe care, cadrele de varf ale MAE, i-o impun ministrului atunci cand le vine bine, cand vine un interimar sau si-au gasit postul pe care il pandesc de ani.

Lista ambasadelor matrimoniale

Iata cateva exemple stiute de toata lumea:

- Maria Ligor, ambasador la Madrid cu sotul Adrian, consilier la aceeasi ambasada, dupa ce a fost un sters director la directia ONU.

- Familia Davidoiu de la Dublin: ea ambasador, fost director general pe timpul lui Geoana, el consilier si prim-colaborator, fost director adjunct in centrala.

- Cuplul Cristian si Cristina Gaginschi, el prim-colaborator la Ambasada Romaniei din Washington, fost director general la directia consulara, ea consilier la aceeasi ambasada, fosta director al directiei OSCE.

- Familia Mircea: Victor, ambasador "de fortune" la Alger, fost director general la Protocolul de stat, ea, Laura Mircea, ministru-consilier la aceeasi ambasada, fosta director adjunct la directia Asia-Pacific.

- Razvan Victor Rusu, eternizat la directia Europa extinsa, sustinut de Mihnea Constantinescu si pus de Geoana director general in 2003 este propus, in prezent, pentru functia de ambasador in Italia, unde va pleca si sotia sa, Alexandrina Livia Rusu, director pentru relatii externe ale UE, eventual pe post de consilier. Ambii sunt tineri, usor peste 30 de ani, nu au experienta diplomatica necesara, nu au mai "facut posturi", vor conduce o ambasada grea.

- Stelian Stoian, ambasador la Strasbourg, la Misiunea pe langa Consiliul Europei. Fost director de cabinet al lui Mircea Geoana, director general pentru afaceri globale(?!) a plecat la post anul trecut impreuna cu sotia sa, Mariana Stoian, fosta consilier la directia culturala si incadrata acum la consulatul general al Romaniei din Strasbourg.

- Cuplul Raduta Matache, insarcinat cu afaceri la Londra si eternizata numarul doi, il are in subordine pe Constantin Matache, sot si consilier, la aceeasi ambasada.

- Sotii Sava care si-au prelungit sederea la Canberra unde se afla de pe vremea "legendarei" Manuela Vulpe. Ambii sunt consilieri, specializati in activitatea consulara.

Viitoarele cupluri diplomatice

Secretarul de stat Adrian Vierita rasplatit dupa gafa diplomatica monumentala a ambasadorului roman de la Roma, din aceasta primavara, cu gradul de ambasador oferit direct de presedintele Basescu, se pregateste sa plece la Londra. Oare o va avea in subordine pe sotia sa, Codrina Vierita, fosta director general la MAE, la francofonie? Oare ce va putea face, din punct de vedere diplomatic, la Londra, cand nu cunoaste decat limba franceza? Sa ne mai gandim ca, la acelasi departament, ingrasat ca porcul in vederea organizarii Sommet-ului de la Bucuresti, a fost incadrata, la gramada, acum doi ani, si doamna Lorena Feruta. Oare domnul Cornel Feruta, fost director de cabinet al domnului Ungureanu, care viseaza sa plece la Viena, ambasador la OSCE, isi va reintregi diplomatic familia in cadrul misiunii permanente? Dar domnul Edward Iosiper care, din secretar III la Washington, a ajuns in numai cinci ani ambasador al Romaniei in Israel, isi va lua el oare sotia Svetlana-Tatiana, avansata la exceptional ministru-consilier pentru a-l seconda la post?

Specialitate conjugala

Nu pot sa uit cuplurile din categoria trimisilor serviciilor speciale: familia Montanu, consuli la Rio de Janeiro si, mai ales, familia Cojocaru de la Paris. Doru Cojocaru, rezident SIE, a incadrat-o ca diplomat pe sotia sa, Ecaterina Cojocaru, la venirea sa la post, in anul 2003, printr-un aranjament al lui Ion Talpes cu ministrul de atunci, Mircea Geoana. Aceasta a ajuns sef al directiei consulare a ambasadei din Paris. Ambii incearca din rasputeri sa-si prelungeasca sederea. Deh, obrazul subtire si Jaguarul cu cheltuiala se tine!

Si, "favoritii" mei, cuplurile de fosti activisti CC al UTC, reconvertiti in diplomatie dupa 1990: familia Buje de la consulatul din Lyon, Iulia sef si Mugurel unic subaltern, cat de convenabil si ilegal, dar nu si pentru Romania! Familia Opris, un exemplu ceausist de dainuire, continuitate si rezistenta la ambasada din Paris. Anca Opris, 52 de ani si Alexandru Opris, 67 de ani, se pregatesc sa plece pentru a patra oara, pentru alti patru ani, la Paris. Ea, ca ministru-consilier, incearca o noua legitimitate in subordinea noului si prea blandului ambasador Teodor Baconski. Daca luam in seama trecutul revolutionar al domnului Alexandru Opris, de la CC al UTC, faptul ca ar vrea sa preia sectia consulara de la Paris, nu este decat o proba de avant si elan muncitoresc!

Eugen MIHAESCU

Vicepresedintele Comisiei pentru politica externa a Senatului

SIE a fost informat de cazul "sex-ambasadoarea"

Cred ca se cuvine sa fac anumite precizari foarte clare, ca urmare a actiunii unor persoane ce incearca sa devieze subiectul si sa minimalizeze gravitatea faptelor savarsite de anumiti diplomati si politicieni romani in timp ce-si exercitau mandatul in care sunt platiti din banul contribuabilului roman.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.