Sedinta CSAT din 17 iulie 2002 unde s-a decis in secret ca SRI sa devina singura autoritate care poate intercepta convorbiri telefonice a produs, in timp, efecte nebanuite

Ieri, presedintele Comisiei de Control al SRI, Radu Stroe, ne-a confirmat existenta unor protocoale de colaborare intre SRI si marii operatori de telefonie mobila, respectiv Vodafone si Orange

Mai mult, el a precizat ca unul dintre cei doi mari operatori a vrut sa denunte protocolul de colaborare semnat cu Serviciul Romån de Informatii. Stroe spune ca acestia se tem de faptul ca abonatii lor ar putea fi afectati de colaborarea cu SRI

Fostul director al SIE, Ioan Talpes, este primul oficial care a confirmat, ieri, pentru „Gardianul“, faptul ca pe 17 iulie 2002 CSAT a decis ca SRI sa devina un Serviciu cu puteri sporite.

Scandalul interceptarii telefoanelor ia amploare. Presedintele Comisiei de control al SRI, Radu Stroe, ne-a confirmat, ieri, existenta unor protocoale de colaborare intre SRI si marii operatori de telefonie mobila, respectiv Vodafone si Orange. Mai mult, el a precizat ca unul dintre cei doi mari operatori au vrut sa denunte protocolul de colaborare cu Serviciul Roman de Informatii. Stroe spune ca operatorii de telefonie se tem ca abonatii lor ar putea fi afectati de colaborarea cu SRI. La sfarsitul anului 2005, Connex a devenit Vodafone, iar pana in aprilie 2002, Orange a operat sub brandul Dialog.

In urma cu doua zile, surse bine informate afirmau ca, dupa ce in data de 17 iulie 2002 SRI, printr-o decizie a CSAT, devenea unica autoritate care putea intercepta convorbiri telefonice, ulterior, in anul 2003, cu mijlocirea CSAT, SRI a incheiat protocoale de colaborare cu operatorii de telefonie mobila.

Vulnerabilitatile cunoscute de SRI

In data de 14 martie, generalul SRI Dumitru Zamfir vorbea, in Comisia „Voiculescu“, si despre anumite vulnerabilitati ale telefoniei mobile. Reproducem un fragment important: „Sistemul tehnologic utilizat astazi in telefonie comporta niste discutii in ceea ce priveste modul de transmitere a informatiilor. Este telefonia clasica fixa, cea veche, in care informatia circula pe fir de la centrul de comutatie la utilizatorul postului telefonic, in care daca utilizatorul nu foloseste telefonie wireless cu prelungire radio, cu hand set pe care il porti prin casa, el este tot ce se transmite, se transmite pe fir, deci nu iese in eter, cu exceptia celor care am vorbit inainte. In conditiile telefoniei GSM sau CDMA, deja din momentul acela utilizatorul iese in eter.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.