IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va asigura locotenenta patriarhala (interimatul - n.r.) dupa moartea lui Teoctist, a decis Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe intrunit ieri, a declarat secretarului Sinodului, Vincentiu Ploiesteanu.

Dupa decesul lui Teoctist, scaunul patriarhal este vacant timp de 41 de zile, adica pana pe 8 septembrie. Cel care asigura interimatul nu poate candida la alegerile pentru noul sef al Bisericii Ortodoxe, potrivit statutului bisericii. In cazul lui IPS Daniel se va face o exceptie, a hotarat Sinodul Permanent, iar daca mitropolitul decide sa candideze la sefia Bisericii Ortodoxe, interimatul va fi asigurat de cel cu cea mai mare vechime in functie, adica in hirotonie, IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, a explicat Ploiesteanu.

Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, Daniel Ciobotea (pe numele de botez Dan-Ilie), s-a nascut pe 22 iulie 1951, in judetul Timis. A absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu si si-a luat doctorate de la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, Facultatea de Teologie Protestanta din Strasbourg, Facultatea Romano-Catolica din Freiburg im Breisgau. A obtinut si doctoratul in Stiinte Religioase la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umaniste din Strasbourg.

A fost lector si director adjunct la Institutul Ecumenic din Bossey (Elvetia). In anul 1987 a fost hirotonit preot - ieromonah, iar un an mai tarziu a fost hirotesit protosinghel. A fost consilier patriarhal, intre anii 1988 si 1990, apoi episcop - vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei si a purtat titlul de "Lugojanul". In anul 1990 a devenit Arhiepiescop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

Noul Patriarh, al saselea din istoria Bisericii Ortodoxe Romane, va fi ales prin vot secret de Colegiul Electoral Bisericesc, dintre candidatii eligibili propusi de Sfantul Sinod, ce are 52 de membri. In general exista doi, trei candidati, propusi dintre mitropoliti, arhiepiscopi sau episcopi in functie.

Lupta pentru succesiunea la conducerea Bisericii Ortodoxe Romane se va da intre ecumenici si traditionalisti, condusi de Mitropolitul Moldovei, respectiv Mitropolitul Olteniei, a declarat pentru NewsIn editorul coordonator al sectia cultura de la "Adevarul", Marius Vasileanu.

"Sunt intr-adevar lupte puternice intre asa-numitii ecumenici si traditionalisti, pentru ca nicio echipa nici alta nu este din cale afara de ancorata in aceste doua fagase. Evident aceste doua echipe au in frunte doua mari personalitati, echipa ecumenista este reprezentata de Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, iar cea traditionalista, de Teofan, Mitropolitul Olteniei".

Aceeasi teorie are si "Evenimentul Zilei", care, in editia de marti, ii da drept favoriti in lupta pentru sefia Bisericii Ortodoxe Romane tot pe Daniel si Teofan.

"Oricand pot aparea suprize, compromisuri, va depinde foarte mult de cine va face jocurile, se vor forma multe aliante pe sub masa in urmatoare perioada", a explicat Vasileanu. "Lucrurile se vor desfasura intr-un timp mai indelungat."

"Romania libera" scrie ca numele vehiculat pentru scaunul de Patriarh este cel al Mitropolitului Moldovei, in timp ce "Gardianul" considera ca urmatorul Patriarh poate fi Mitropolitul Olteniei, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Calinic, Episcopul Argesului, IPS Nifon Mihaita, Arhiepiscopul Targovistei, sau Teofan, Mitropolitul Moldovei, "dar un cuvant greu de spus il va avea IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.