Sectia Parchetelor Militare a finalizat dosarul mineriadei din iunie 1990 in care a fost anchetata moartea a patru persoane si urmeaza sa-i trimita in judecata doar pe fostul ministru de interne Mihai Chitac si pe ceilalti ofiteri din dosar. Cauza va fi analizata separat in cazul lui Ion Iliescu.

Mihai Chitac, fostul ministru de interne din 1990 si alti trei ofiteri din conducerea Ministerului de Interne sunt singurii care vor fi judecati pentru crime impotriva umanitatii, Ion Iliescu urmand a fi cercetat separat, pentru comiterea infractiunii de instigare la omor deosebit de grav.

Generalul (r) Mihai Chitac a venit astaz, in jurul orei 11.00, la Parchet, unde timp de doua a citit materialul de urmarire penala strans in cazul sau si a semnat procesul-verbal de luare la cunostinta. La iesirea din sediul Parchetului, Mihai Chitac a refuzat sa dea declaratii motivand ca este obosit si nu poate sta prea mult afara din cauza caldurii, informeaza NewsIn.

Dupa ce rechizitoriul va fi semnat si de ceilalti inculpati, dosarul urmeaza sa fie trimis in instanta. In ceea ce il priveste pe fostul presedinte Ion Iliescu, cazul sau urmeaza sa fie finalizat de catre procurorii Sectiei intai de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului General.

Reamintim ca dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 este vizat de decizia Curtii Constitutionale care a stabilit ca procurorii militari nu mai pot ancheta civili.

In acest dosar, Mihai Chitac si Ion Iliescu sunt acuzati de participare la omor deosebit de grav in legatura cu moartea, in seara de 13 iunie 1990, a patru persoane impuscate in fata sediului Ministerului de Interne.

In acelasi dosar mai sunt cercetati fostul adjunct al lui Mihai Chitac, generalul Gheorghe Andrita, si coloneii de politie in rezerva Costea Dumitru si Constantin Vasile. In ancheta a mai fost implicat si colonelul Calin Traian Stefan, care a decedat intre timp.

Procurorii din cadrul Sectiei Parchetelor Militare din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat initial acest dosar si l-au trimis la instanta in 2000. Dupa trei ani de proces, in 2003, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis trimiterea cauzei inapoi la Parchet in vederea completarii urmaririi penale.

In rechizitoriul intocmit de procurori in 2000, Mihai Chitac era acuzat ca ar fi dat dispozitie, in 12 iunie 1990, ca fortele de ordine sa intervina si sa elibereze Piata Universitatii de manifestantii care protestau de o luna si jumatate fata de politica noii puteri instaurate dupa decembrie 1989. In urma ordinului dat, in 13 iunie au fost arestate peste 250 de persoane aflate in Piata Universitatii. Dupa interventia fortelor de ordine, alti protestatari au mers la sediul Ministerului de Interne, cerand eliberarea persoanelor retinute de politisti. Fortele de ordine au ripostat cu focuri de avertisment, dar cateva gloante au ricosat ucigandu-i pe Valentin Mocanu, Mariana Mitrita, Gheorghe Duncan si Dragos Drumea si ranind grav alte trei persoane.

In data de 14 iunie, au sosit in Capitala minerii din Valea Jiului, condusi de Miron Cozma.
In timpul evenimentelor din perioada 13 si 15 iunie 1990 au fost ucise sase persoane, alte cateva zeci au fost ranite, iar cladirile Politiei Capitalei si Ministerului de Interne, precum si sedii de partide si alte institutii importante ale statului au fost devastate.

Intr-un alt dosar al mineriadei din 1990, fostul presedinte Ion Iliescu este acuzat de crime impotriva umanitatii, subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si distrugere. In aceeasi parte de dosar mai sunt invinuiti Virgil Magureanu - primul director al Serviciului Roman de Informatii (SRI), fostul premier Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu. Miron Cozma figura in acest caz cu statut de martor.

Mai multi dintre cei incriminati de ancheta procurorilor militari l-au acuzat pe Cozma ca ar fi dat declaratii ce au permis invinuirea unor personalitati precum Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu sau Gelu Voican Voiculescu. De altfel, Cozma declara, vara trecuta, la iesirea din Parchetul General ca fostul presedinte Iliescu ar fi vinovat de cele intamplate in 13 - 15 iunie 1990.

Mihai Chitac a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, alaturi de Victor Stanculescu, prin sentinta 250 din 3 aprilie 2007 la cate15 ani de inchisoare pentru omor deosebit grav in procesul Revolutiei de la Timisoara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.