Intr-un interviu aparut in revista "Politique internationale" presedintele face praf intreaga clasa politica, cu exceptia PD

Jurnalista Arielle Thedrel de la revista "Politique internationale", l-a chestionat pe presedintele Traian Basescu cu privire la intreaga clasa politica romaneasca si institutiile de varf din Romania. Reproducem fragmente importante din acest interviu.

Domnule presedinte, de ce au dorit trei sferturi din parlamentari sa va demita?

Din trei motive: in primul rand pentru ca pe data de 7 decembrie, anul trecut, am condamnat, in Parlament, crimele regimului comunist. Clasa politica romana a refuzat pana atunci sa faca un astfel de gest deoarece un mare numar de vechi comunisti inca mai activeaza in sfera politica sau economica. Cea de-a doua explicatie ar fi ca la finele anului trecut s-a definitivat transferul a aproximativ un milion si jumatate de dosare apartinand fostei politii politice comuniste catre Consiliul National pentru studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Aceasta dorinta de transparentizare ii jeneaza pe cei care au incheiat compromisuri cu fostul regim. CNSAS a fost creat in 1999, insa a functionat mult timp la un randament scazut din cauza vointei politice.

Al treilea motiv este legat de lupta impotriva coruptiei, una din prioritatile mandatului meu. Cu ajutorul doamnei Monica Macovei, ministru al Justitiei pana la data de 2 aprilie, anul acesta, am dorit sa institui o Justitie independenta. Si am si reusit. Zeci de ministri si parlamentari au fost examinati. Intre acestia, si fostul premier, Adrian Nastase. Si fostul presedinte, Ion Iliescu, este anchetat pentru crimele comise in cadrul revolutiei din 1989 si al mineriadei din 1990. Ca sa nu mai vorbim de un numar de oameni de afaceri deosebit de influenti. Baronii locali au fost si ei supusi unor anchete amanuntite. Asadar, multi s-au intrebat: "Cand ne va veni randul?" Le-a fost teama. Au inteles ca nu vor mai putea ramane deasupra legii. Insa nu eu sunt cel care deranjeaza, ci Justitia romana, care a devenit independenta. In sfarsit poate sa isi faca treaba. Iata de ce au incercat sa ma demita.

"Puciul parlamentar"

Unii observatori au calificat aceasta initiativa drept un "puci parlamentar". Ce credeti?

A fost mai mult decat un puci. Actiunea indreptata impotriva mea s-a desfasurat in doua etape. Intr-o prima faza, cu ajutorul lui Mircea Geoana, presedintele Partidului Social Democrat, si al lui Ion Iliescu, premierul a eliminat din Guvern ministrii propusi de formatiunea mea, precum si pe doamna Macovei, care era independenta. Dupa scoaterea Partidului Democrat de la guvernare, majoritatea parlamentarilor a votat in favoarea suspendarii presedintelui. Constitutia prevede ca seful statului poate fi demis de Parlament pentru inalta tradare, precum si pentru incalcarea Constitutiei. Or Curtea Constitutionala a constatat ca nu am incalcat nici un articol al legii fundamentale. Precizez ca aceasta Curte nu poate fi suspectata de partinire deoarece membrii ei au fost numiti de catre predecesorii mei. Cu toate acestea, 322 de parlamentari au trecut peste acest verdict si au votat in favoarea suspendarii mele. Ce este paradoxal este faptul ca acest vot a fost validat de Curtea Constitutionala!

Cum va explicati insa ca 322 de parlamentari, reprezentand aproximativ trei sferturi din Legislativ, de toate culorile, s-au pus de acord pentru a va demite?

Cum pot ajunge cinci partide atat de diferite sa aiba acelasi punct de vedere? Cum se face ca Partidul National Liberal sau Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania s-au inteles cu adversarii din Partidul Social Democrat, ba, mai mult, si cu ultranationalistii din Partidul Romania Mare? Explicatia e ca liderii acestor partide s-au temut cu totii ca vor trebui sa dea socoteala. Justitia a batut la usa lui Ion Iliescu, la cea a liderului Partidului Conservator, Dan Voiculescu, acuzat de spalare de bani, si la cea a lui Zsolt Nagy, membru UDMR si ministru al Telecomunicatiilor, suspectat, de asemenea, de evaziune fiscala. Iata ce i-a unit. Nu spun ca cei 322 de parlamentari care au votat impotriva mea sunt certati cu legea, insa au trebuit sa se conformeze ordinelor date de superiorii lor, cateva zeci de persoane care nu au constiinta curata.

Marea majoritate a persoanelor incriminate in cadrul acestei cruciade impotriva coruptiei apartin Opozitiei. Formatiunea dumneavoastra, Partidul Democrat, nu va fi atinsa de acest demers?

Sigur ca nu. Primarii din Arad si din Ramnicu Valcea, membri ai Partidului Democrat, au fost supusi acestui test. Unul dintre ei a fost chiar arestat. Cativa parlamentari din partidul meu se afla, de asemenea, in atentia anchetatorilor.

(...)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.