Invocarea a doua ambasade din UE intr-o plingere penala depusa de procurorul Irinel Paun impotriva predecesorului sau afecteaza relatiile externe ale Romaniei.

Seful Directiei Generale Anticoruptie (DGA) din Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), procurorul Irinel Paun , a depus pe 4 iunie la Parchetul General o plingere penala impotriva predecesorului sau, Marian Sintion, pe care-l acuza de abuz in serviciu contra intereselor publice. Acuzele lui Paun se refera la sprijinul logistic acordat de DGA, sub conducerea lui Sintion, ONG-ului Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID). Conform unui protocol semnat anul trecut de MIRA, reprezentat de conducerea DGA, si AID, prin directorul Alexandru Cumpanasu, aceasta ONG primea sprijinul MIRA pentru infiintarea unui Centru National de Voluntariat pentru Integritate (CNI), care avea rolul de a informa cetatenii asupra coruptiei din structurile MIRA si de a creste increderea cetatenilor in MIRA.

Protocolul incheiat intre MIRA si AID prevedea, printre altele, si atragerea in comun a unor resurse financiare, fapt contestat de Paun. „Pina in prezent, nu au fost identificate si atrase astfel de resurse“, scrie seful DGA in plingerea depusa la Parchet. Cu toate acestea, Paun recunoaste, in acelasi document, ca DGA a fost vizitata, in primavara acestui an, de Anthony Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, de Stephen Foster, consilierul ministerului afacerilor externe al Marii Britanii, si de Jaap L. Werner, ambasador al Regatului Tarilor de Jos. Cei trei i-au spus lui Paun ca ambasadele pe care le reprezinta au sprijinit financiar proiectul, cea britanica donind 75.000 de lire sterline, iar cea a Tarilor de Jos, 15.000 de euro (in fapt, 13.500, dupa confirmarile ambasadei).

Procurorul Paun n-a fost multumit de raspunsurile diplomatilor occidentali si, dupa cum reiese din plingerea penala, conducerea DGA le-a solicitat nici mai mult, nici mai putin decit sa „puna la dispozitie acte din care sa rezulte situatia concreta a sumelor avansate si utilizarea acestora“. Problema consta in aceea ca gestul lui Paun ar putea afecta relatiile diplomatice ale Romaniei, deoarece ambasadorii ar putea fi citati ca martori in procesul Paun vs Sintion.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.