Informatiile obtinute de „Adevarul" din interiorul celei mai mari si mai controversate grupari de „asfaltisti" din Romania, Golden Blitz, pot ajuta la stoparea tunurilor de sute de milioane de euro

"Adevarul" a reusit sa obtina din interiorul gruparii Golden Blitz secretele „afacerilor de succes" prin care s-au imbogatit rapid personaje ca Dan Besciu sau Dorin Umbrarescu. Informatiile noastre se refera la modalitatile de cumparare a contractelor, modalitatile de plata a functionarilor corupti, mecanismul obtinerii unor profituri uriase in ciuda unor preturi de licitatie mult sub piata.

In urma unor investigatii transfrontaliere, "Adevarul" a mai descoperit si o parte din afacerile externe ale unora dintre "regii asfaltului": goldenblitzii Dan Besciu si Sorin Vulpescu si-au construit hotel de lux in Austria, iar Costel Casuneanu se folosea de o firma pe care a infiintat-o in Germania la licitatiile din Romania.

Ingineriile financiare ale membrilor Golden Blitz sunt atat de profitabile, incat acestia nu mai au discernamantul necesar pentru a sti cand sa se opreasca sau sa schimbe registrul.
Deocamdata, justitia ii lasa in pace, contextul politic fiindu-le favorabil atat sub guvernarea PSD, cat si a PD. Specialisti in lupta impotriva coruptiei spun ca grupul de fata reprezinta o mare sansa ca, prin gradul de expunere a acestuia, sa permita anihilarea unor personaje politico-economice care stau in spatele sau.

Parchet „nemtesc" pentru autostrada

Sumele fabuloase obtinute din contractele cu statul sunt scoase din tara, sub acoperirea unor investitii. De exemplu, Costel Casuneanu deja avea in Germania o societate folosita pentru afacerile cu parchet. Intrarea in grupul Golden Blitz a facut ca aceasta firma sa fie folositoare si in tara.

De exemplu, atunci cand pentru lucrarile de anvergura erau agreate firme straine, cu vasta experienta, dar si cu tehnologia necesara construirii unor autostrazi sau drumuri, Casuneanu participa la licitatii cu societatea din Germania, Ico Gmbh.

Era o firma nemteasca, dar nimeni nu stia ca ii apartine lui Costel Casuneanu. Compania prin care Casuneanu vinde parchet in Germania are sediul in Nettetal, o localitate mica din regiunea Renania de Nord - Westfallia, aproape de Olanda.

Firma este, practic, un depozit de parchet. Desi nu are nicio legatura cu constructiile de drumuri, Ico Gmbh a participat la licitatia pentru astfel de contracte. Rolul acesteia era sa aiba o oferta mai mare decat cea a firmelor „concurente" din gruparea Golden Blitz. Evident, au castigat firmele romanesti ale celor doi. Intrebat despre aceasta situatie, Costel Casuneanu ne-a raspuns cu nonsalanta: "Am participat cu firma din Germania doar pentru a-i crea un istoric necesar altor licitatii din tara sau din strainatate".

Golden Blitz, hotel de patru stele in Kaprun

Alti "regi al asfaltului" care "investesc" in Europa sunt proprietarii "goldenblitzi" Dan Besciu si Sorin Vulpescu. In urma investigatiilor noastre, am descoperit ca cei doi afaceristi din anturajul presedintelui detin un hotel de patru stele in statiunea exclusivista Kaprun, din Austria, statiune denumita "paradisul schiorilor". Hotelul pare sa fie mai degraba cu circuit inchis decat deschis pentru publicul larg. Situat pe strada Imbach, la numarul 639, in apropiere de una dintre partiile de schi din Kaprun, hotelul era inchis, recent, cand am incercat sa ne cazam acolo.

La strada nu exista nicio firma: doar la intrare, langa usa, este montata o tablita inscriptionata cu numele firmei si cele patru stele care clasifica nivelul de confort.
Cladirea nu este foarte mare, dupa aspectul exterior nu pare sa aiba mai mult de 20 de camere. Potrivit datelor de la registrul comertului din Austria, firma cuplului "Golden Blitz" a fost infiintata in februarie 2003 cu un capital social de 35.000 de euro.

In companie mai sunt asociati Ion Besciu si Liliana Vulpescu. Cea din urma este administratorul firmei.

De la Dan Besciu am incercat timp de mai bine de doua saptamani sa obtinem un punct de vedere. Amabil, acesta ne raspundea la telefoane fixand de comun acord termene de intalnire, pe care, din varii motive, domnia sa nu le putea onora. Oricum, din numeroasele discutii purtate cu ocazia fixarii unor date de intalnire, am inteles ca nici el nu se simte confortabil cand vorbim despre sprijinul factorului politic in afacerile sale.
Refuza categoric aceasta teorie. Nu putem afla nici cifra de afaceri, obtinuta din contractele cu statul in ultimii ani, pe motiv ca le vom calcula impreuna, "cu documentele pe masa". Nici asta nu s-a intamplat! Am apucat sa-l intrebam despre hotelul de la Kaprun. Ciudat, neaga ca e coproprietar, desi actele noastre arata negru pe alb acest lucru.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.