ZIUA a patruns in locurile in care sunt tinute documentele dictaturii rosii. Fostii directori au blocat accesul la dosare in baza unei anexe a Legii 19/1996

Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu nu au reactionat oficial dupa ce marti noul director al Arhivelor Nationale a anuntat public ca misterioasa arhiva a PCR nu este secretizata. Dorin Dobrincu a precizat miercuri pentru ZIUA ca intentia sa este de a face posibil accesul cercetatorilor la dosarele PCR. In acest sens, documentele vor face obiectul unei analize interne a Arhivelor Nationale pentru a se estima cat va mai dura procesul de prelucrare a acestora. Dorin Dobrincu a anuntat ca pana in luna decembrie se va finaliza proiectul privind Legea arhivelor, reglementare ce va trebui sa stea la baza viitoarei Legi a lustratiei.

Mecanismul blocajului

Legea 16/1996 privind activitatea Arhivelor Nationale prevede in anexa sase o serie de criterii prin care anumite documente sunt considerate secrete si nu pot fi date spre cercetare. Practic se considera ca documentele respective ating viata personala si de aceea sunt blocate. Acesta a fost mecanismul prin care timp de 17 ani toti directorii Arhivelor Nationale nu au deschis arhiva PCR. Dorin Dobrincu a explicat ca prin aceasta ambiguitate a unor termeni si blocarea din cauza motivelor personale trebuie sa inceteze. Noul director a caracterizat aceasta situatie "drept o forma de limitare a accesului la informatii", confirmand ideea lansata de Marius Oprea, consilier al premierului, ca procesul de desecretizare a inceput prin schimbarea conducerii.

Nu se stie daca e toata

Dobrincu a precizat ca arhiva PCR este formata din 5000 de metri liniari de documente si este impartita in doua: arhiva istorica a CC al PCR si asa-numita "arhiva administrativa". Prima cuprinde fonduri constituite de comunisti pentru perioada interbelica si a fost foarte bine pastrata, in timp ce cea de-a doua cuprinde documente considerate operative pana in 1989.

Ea a fost primita treptat de la diferite institutii ale statului pana in 2006 si se afla in acest moment intr-o forma dezorganizata, nefiind prelucrata.

Din acest motiv arhiva PCR a stat mereu sub semnul suspiciunii si al indoielii, nici in acest moment neexistand certitudinea ca intreaga arhiva este predata. Directorul Arhivelor a facut un apel catre celelalte institutii sa precizeze daca mai au in pastrare documente apartinand arhivei PCR.

Anexa nr. 6

Lista termenelor dupa care pot fi date in cercetare documentele privind interesele nationale, drepturile si libertatile cetatenilor.

- documente medicale, dupa 100 de ani de la crearea lor

- registrele de stare civila, dupa 100 de ani de la crearea lor

- dosarele personale, dupa 75 de ani de la crearea lor

- documentele privind viata privata a unei persoane, dupa 40 de ani de la moartea acesteia

- documentele referitoare la siguranta si integritatea nationala, dupa 100 de ani de la crearea lor

- documentele privind afacerile criminale, dupa 90 de la crearea lor

- documentele privind politica externa, dupa 50 de ani de la crearea lor

- documente ale societatilor comerciale cu capital privat, dupa 50 de ani de la crearea lor

- documentele fiscale, dupa 50 de ani de la crearea lor

- documentele notariale si judiciare, dupa 90 de la crearea lor.

Noua procedura pentru documentele PCR

Dobrincu a afirmat ca va schimba modul in care vor fi tratati cei care vor dori sa consulte documente care apartin Arhivei PCR.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.