Potrivit documentelor din arhiva CNSAS, din 1980, tatal actualului rege al rromilor a colaborat cu Securitatea.

Acesta dadea rapoarte despre fiecare deplasare la congresele internationale ale minoritarilor.

In 1986, Cioaba a fost acuzat la un stabor ca a turnat la Militie un rrom angajat sa fure un pahar de argint de la Muzeul National.

Fostul rege al rromilor Ion Cioaba a colaborat cu Securitatea din 1980, moment in care era bulibasa peste tiganii din toata tara, iar dovezile se regasesc la CNSAS in miile de file din dosarul Cioaba. Din documente rezulta fara dubii ca raporta constiincios despre toate deplasarile din strainatate, unde se intalnea la congrese cu minoritari din alte tari. Rapoartele din dosar mai demonstreaza ca la astfel de evenimente Ion Cioaba nu avea nici o initiativa neaprobata de securistii care-l foloseau ca sursa. Informatia despre colaborarea lui Cioaba cu Securitatea i-a ajuns la urechile imparatului Iulian in 2006; acesta a facut-o publica, starnind un veritabil scandal printre rromi. Imparatul a fost catalogat drept "bolnav" de catre regele Florin Cioaba. Secretul dus in mormant de fostul rege este dezvaluit acum de "Romania libera". Documentele ne arata o alta imagine a celui care a fost conducatorul rromilor, cavaler al Ordinului de Malta, doctor in rromologie si primul deputat minoritar in Parlamentul Romaniei din 1990.

Dovezile CNSAS

In 1986 (cand Cioaba a fost arestat pentru infractiuni de drept comun) intr-o radiograma trimisa Departamentului Securitatii Statului, securistii sibieni deconspira calitatea de sursa a lui Ion Cioaba si-i dau un certificat de buna purtare: "Bulibasa tiganilor corturari-caldarari, arestat pentru infractiuni de drept comun. (...) Nu este pretabil la actiuni care sa afecteze interesele statului nostru. De mai multi ani colaboreaza cu organele de securitate. Nu a intreprins nici o actiune in calitate de reprezentant al tiganilor fara acordul nostru sau al altor organe de stat competente.

In evidentele Securitatii nu este cunoscut cu alte probleme in afara faptului ca este sursa" (radiograma numarul 100/FA/0076692 din 18 octombrie 1986). Semnatarul radiogramei, seful Securitatii Sibiu, lt.-col. Marcel Vasiliu, a indulcit imaginea arestatului Cioaba, aratand ca acesta "a prezentat pozitiv situatia rromilor din tara noastra, punand accent pe drepturile si libertatile egale cu cele ale celorlalte nationalitati conlocuitoare". Istoria arestarii din 1986 avea sa fie rescrisa dupa 1989, cand Ion Cioaba declara raspicat ca in acea perioada ar fi fost retinut si maltratat de securisti pentru a marturisi unde sunt salbele de aur ale tiganilor. Cioaba mai spunea atunci ca eliberarea s-ar fi produs la presiunea Occidentului, el fiind reprezentant al ONU pentru rromi.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.