Consiliul National de Integritate se intruneste luni pentru a stabili conditiile de concurs pentru alegerea conducerii Agentiei Nationale de Integritate.

Este vorba de infiintarea institutiei care va controla averile demnitarilor si magistratilor din Romania, un angajament asumat o data cu aderarea la Uniunea Europeana.

Agentia ar urma sa fie unul din instrumentele de lupta impotriva coruptiei la nivel inalt.
Consiliul de Integritate are 13 membri, aprobati de Senat: cinci reprezentanti ai partidelor politice si restul ai Guvernului si societatii civile.

Componenta Consiliului a fost criticata chiar de la infiintare.

Reprezentantul Partidului Democrat in Consiliu, Marian Zlotea, afirma ca forul a "pornit cu stangul" in conditiile in care componenta acestuia nu ar fi una echilibrata.

Suspiciuni

El afirma ca politizarea institutiei ar genera controverse si ar intarzia alegerea conducerii Agentiei de Integritate.

De altfel, dezbaterile de luni se desfasoara in ultima zi in care, potrivit legii, trebuie stabilite conditiile de organizare a concursului.

Directorul Transparency International Romania, Victor Alistar, atrage atentia ca, pentru a nu exista suspiciuni cu privire la activitatea Agentiei, conditiile de concurs pentru participanti trebuie sa fie riguroase.

ANI urmeaza sa isi inceapa activitatea, cel mai probabil, anul viitor.

Infiintarea Agentiei a fost aprobata in luna mai, la mai bine de un an de la initierea proiectului, dupa indelungi controverse si amanari, soldate cu modificarea proiectului initial.

De exemplu, verificarea conflictelor de interese ale demnitarilor se va face doar pana la gradul intai de rudenie, fata de proiectul initial, care permitea verificari pana la gradul patru.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.