Supercomputerul Blue Gene/P face previziuni climatice, trateaza probleme energetice si de mediu si ofera solutii de siguranta globala.

Laboratoarele Argonne, compania americana IBM si Departamentul american de Energie au anuntat lansarea noului sistem Blue Gene/P, un supercomputer menit sa rezolve cele mai dificile probleme stiintifice, cum ar fi previziuni climatice, sau intelegerea functionarii bio-sistemelor.Expertii se asteapta ca inovatorul Blue Gene/P sa revolutioneze modul de tratare a problemelor energetice, a celor de mediu si a celor privind siguranta globala.

Supercomputerul IBM Blue Gene/P are o viteza de procesare de un petaflop pe secunda, ceea ce inseamna ca poate rezolva un septilion de probleme matematice pe secunda, au precizat cei de la SmartNews.ro. Un septilion reprezinta un milion de miliarde, sau unu urmat de 15 zerouri.

"Supercomputerele avanseaza continuu ca viteza si sunt concepute pentru a efectua diferite tipuri de calculatii. Putem spune ca in momentul de fata supercomputerul IBM este unul dintre cele mai rapide din lume", a afirmat James Staten, analist al Forrest Research. Potrivit Livescience, Blue Gene, la fel ca toate supercomputerele moderne, este bazat pe clustere, fiind construit cu procesoare IBM PowerPC 450 si ruland cu o rata de 850 milioane de cicluri pe secunda.

Laboratoarele Argonne au inceput colaborarea cu IBM inca din 2004 cand au decis sa sponsorizeze consortiul international Blue Gene, un grup de laboratoare cu cercetatori din mediu academic si industrial preocupati de folosinta si evaluarea computerelor de mare performanta din familia Blue Gene ale IBM.


Despre autor:

Antena 3

Sursa: Antena 3


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.