Conturile lui Ceausescu. Privatizarea Petrom. Gripa Aviara. Interceptarea ilegala a telefoanelor. Scandalul privatizarilor din energie. Sunt subiecte ale unor comisii de ancheta special infiintate de Parlament. La ce concluzii au ajuns alesii nostrii? Greu de spus. inca (se fac ca) lucreaza.

Fie separati pe “camera” din care faceau parte, fie impreuna, alesii au dorit in mai multe situatii sa analizeze indeaproape teme de prim-plan: privatizari cu cantec, bani carora li s-a pierdut urma, interceptari ilegale ale “urechilor” din servicii. in categoria subiectelor investigate “la comun” de parlamentari intra: conturile lui Ceausescu, activitatea ICE Dunarea, interceptarile ilegale ale comunicatiilor sau neconstituirea fondului din privatizari destinat construirii locuintelor sociale. Nici una dintre aceste comisii nu a ajuns insa si la o concluzie finala. Lucrurile au tot fost amanate, in toate cazurile ajungandu-se sa se “promita” prezentarea rapoartelor catre sfarsitul acestui an.

Astfel, in octombrie 2006, Parlamentul aproba infiintarea a doua comisii de ancheta: una pentru investigarea si clarificarea situatiei conturilor lui Nicoale Ceausescu si alta pentru investigarea si clarificarea activitatii ICE Dunarea. Desi in hotararile de infiintare se specifica clar ca in termen de sase luni comisiile, alcatuite fiecare din cate cinci membri - trei senatori si doi deputati, vor trebui sa prezinte raportul, nici pana in prezent, la peste un an si jumatate de la infiintare, aceste rapoarte nu au fost elaborate. La inceputul anului 2007, cele doua comisii au solicitat si au primit ok-ul plenului de prelungire a termenului de predare a rapoartelor la decembrie 2007.

INTERCEPTaRI sI LOCUINtE SOCIALE. O noua tema fierbinte, o noua comisie. Despre interceptarea (i)legala a comunicatiilor. in luna aprilie a acestui an, 15 deputati si senatori, condusi de pesedistul Cristian Diaconescu au fost desemnati sa analizeze cat de legale erau interceptarile facute de serviciile secrete. Conform hotararii de infiintare, comisia trebuia sa elaboreze un raport pana la data de 14 mai 2007. Ulterior, comisia a solicitat in mod repetat prelungirea termenului de depunere a raportului, ultima data acceptata de Parlament fiind 3 septembrie 2007. “Descoperirea” facuta de Parlament, cum ca prevederea Legii 10/2001 privind constituirea fondului de 2% din privatizari destinat construirii de locuinte sociale nu a fost niciodata aplicata, a determinat constituirea unei alte comisii de ancheta. infiintata in iunie, catre finalul sesiunii parlamentare, comisia, alcatuita din 15 senatori si deputati a primit termen de prezentare a raportului final la 10 decembrie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.