Demolarea Pietei Obor, pusa la cale de grupuri de interese cu influenta pe piata imobiliara bucuresteana, a ajuns pe masa judecatorilor Tribunalului Bucuresti. La aceasta afacere si-au dat mna Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Consiliul Local al sectorului 2 si chiar primarul PSD Neculai Ontanu. Proiectul, despre care “Gardianul” a scris in urma cu doua luni, urmareste desfiintarea parcului “Pasarari”, ridicarea aici a unui Mall, demolarea monumentului istoric “Halele Centrale Obor” si evacuarea tuturor comerciantilor din piata

Printr-un PUZ/PUD nelegal, initiatorii Hotararii de Consiliu destinate proiectului au inserat in planul lor inclusiv terenuri proprietate privata pe care exista constructii comerciale. Gravitatea afacerii consta in lipsa documentelor imperios necesare demararii acestui proiect, pe de o parte, si in falsurile care au fost atasate documentatiei de specialitate. Miza proiectului este imensa, fapt ce justifica actiunile abuzive exercitate de catre primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, care a luat in deradere o cerere a instantei de judecata

Mai mult, conducerea Consiliului Local al sectorului 2 i-a indus pe magistrati in eroare prin depunerea la dosarul cauzei a unei delegatii false semnate de Clitemnestra Gadea, in calitate de presedinte al Consiliului Local, functie pe care aceasta nu o mai ocupa demult. Clitemnestra Gadea, maritata Volschi, este unul dintre oamenii de baza ai grupului NIRO, fiind artizana unei alte afaceri dubioase - construirea cartierului NIRO in curtea Inspectoratului General al Politiei Romane -, afacere dezvaluita de Mugur Ciuvica

Demolarea Pietei Obor, pusa la cale de “baietii destepti” cu intrare pe langa Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Consiliul Local al sectorului 2 sau chiar primarul PSD Neculai Ontanu, a ajuns pe masa judecatorilor Tribunalului Municipiului Bucuresti. Afacerea, despre care “Gardianul” a scris in urma cu doua luni, urmareste desfiintarea Parcului Pasarari, ridicarea aici a unui Mall, demolarea monumentului istoric “Halele Centrale Obor” si evacuarea tuturor comerciantilor din piata.

„Gardianul“ a dezvaluit, in urma cu doua luni, planurile administratiei locale a sectorului 2 de demolare a Pietei Obor, cu tot cu Parcul Pasarari, cu monumentul istoric „Halele Centrale Obor“ si cu diverse constructii particulare aflate pe terenuri proprietate privata a agentilor comerciali care isi desfasoara activitatea in piata. La vremea respectiva, am aratat ca asa-zisa „modernizare“ a Pietei Obor are ca proiectant, constructor si beneficiar SC Proiect Bucuresti SA, fapt inadmisibil intr-un stat de drept. Fara a intra in amanunte tehnice, am descoperit ca in spatele acestei afaceri, mai mult decat dubioase, se afla cel putin doua grupuri de interese. Primul grup este constituit din afaceristii Alexandru Bittner - Marian Petrache - Dorin Cocos si cercul lor de asociati, care intentioneaza sa exploateze aici viitoarele parcari sub si supraterane ce vor fi construite. In acest sens, a luat fiinta, in decembrie 2006, societatea „Parcaj Subteran Obor“, avandu-i ca asociati si administratori tocmai pe oamenii lui Bittner. Pe de alta parte, al doilea grup de interese care urmeaza sa beneficieze de roadele acestui proiect este Puiu Popoviciu, prin Baneasa Investments, un alt artizan al afacerilor imobiliare de anvergura in zona de nord a Capitalei. La aceste doua grupuri se pare ca a achiesat un al treilea, respectiv NIRO.

Actiune pentru anularea hotararii de demolare

Aflati in situatia de a-si pierde locurile de munca, mai multi comercianti ce functioneaza intr-o cladire construita pe un teren proprietate privata, aflat in aria de interes a celor care doresc raderea de pe harta a Pietei Obor, au actionat in instanta Consiliul Local al Sectorului 2 si Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Pentru a putea demara procesul, comerciantii s-au constituit intr-o asociatie denumita „Frontul Negustoresc Obor“, iar scopul actiunii urmareste anularea Hotararii Consiliului Sector 2 nr. 131/ 15.12.2006 si a contractului de parteneriat public-privat ce a constituit obiectul respectivei hotarari. Prin aceasta hotarare, a fost aprobata o documentatie urbanistica elaborata si depusa spre aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, fara a avea avizele si acordurile imperativ cerute de lege. Astfel, PUZ/PUD Piata Obor afecteaza monumentul istoric „Hala Centrala Obor“ si zona sa de protectie. Desi aceasta actiune impunea obtinerea prealabila a avizului Comisiei Regionale a Monumentelor Istorice, acest document nici macar nu a fost solicitat. Dupa aprobarea acestui PUZ, Comisia Monumentelor Istorice a Municipiului Bucuresti a avizat negativ documentatia, fapt ce anuleaza de facto documentatia urbanistica.

Documentatie PUZ/PUD nula de drept

Mai mult, nici macar acordul de mediu nu a fost solicitat la intocmirea documentatiei PUZ/PUD, operatiune care s-a desfasurat in perioada martie-iulie 2005 de catre SC Proiect Bucuresti SA, avand ca obiect realizarea unui centru comercial cuprinzand o zona tip mall cu sali de cinema, o piata agroalimentara si parcaje sub si supraterane. De mentionat este faptul ca nu exista niciun inscris oficial prin care sa se ateste ca autoritatea locala, respectiv Consiliul Local Sector 2 - in calitate de gestionar al zonei - ar fi initiat, organizat vreo licitatie, atribuit si achitat elaborarea acestei documentatii catre SC Proiect Bucuresti SA. Cu atat mai putin, Primaria Sectorului 2 - indicata in mod fals ca beneficiar prin HCGMB 213/2005 - ar fi putut fi initiator ori beneficiar al documentatiei, pentru simplul motiv ca primaria nu este subiect de drept. In fine, SC Proiect Bucuresti SA nu putea avea nici calitatea sau vreun interes legitim in initierea PUZ-ului, deoarece zona vizeaza si afecteaza terenuri asupra carora aceasta persoana juridica nu are si nu a avut vreodata drept de proprietate, concesiune sau inchiriere.

In actiunea inaintata Tribunalului, Asociatia Frontului Negustoresc Obor sustine ca prin aceasta documentatie a fost falsificata situatia reala existenta in teren in sensul ca nu s-a facut vorbire si nu s-au pozitionat pe planse constructii pendinte de „Hala Centrala Obor“ - proprietate privata a SC CICO SA, inlaturate ca si cand nu ar fi existat, in pofida faptului ca aceste constructii sunt inscrise in Cartea Funciara si sunt parte integranta a respectivului monument istoric. Este vorba despre platforma si copertina rampei de aprovizionare a Halelor Centrale Obor si despre turnul de racire a agentului frigorific ce deserveste depozitele Halelor.

In aceeasi documentatie s-a „omis“ pozitionarea pe planse a Complexului Comercial Obor - constructie aflata pe un teren proprietate privata inscris de asemenea in evidentele de carte funciara.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.