Reactorul 1 al Centralei Cernavoda ar putea fi nchis luna viitoare, avertizeaza ministrul economiei, Varujan Vosganian. Aceeasi soarta o va avea si reactorul 2 n septembrie, daca nivelul Dunarii va mai scadea. „Deja nivelul apelor este sub prognozele pe care institutul de specialitate ni le daduse n aprilie“, a spus Vosganian. Declaratiile de ieri le contrazic pe cele din urma cu doar cåteva zile, cånd Varujan Vosganian anunta ca productia de energie nu va fi redusa, intrucåt gradul de umplere a lacurilor este peste nivelul mediu al unui an normal.

Daca Centrala - care asigura 18% din consumul de energie al tarii - va fi inchisa, Termoelectrica va folosi centralele electrice pe baza de pacura si gaze pentru a suplini deficitul de energie, a spus Vosganian. El sustine ca, in pofida crizei, energia pentru populatie nu se va scumpi deocamdata. Expertii sunt de alta parere. „In cazul in care seceta se prelungeste, ar trebui sa ne asteptam, in toamna, la o majorare procentuala a pretului energiei electrice“, ne-a declarat fostul sef al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, Jean Constantinescu.

Hidrologii avertizeaza ca apele Dunarii scad ingrijorator, de la an la an. Ei spun ca, daca nu se va interveni, in 2016, nivelul bratului Dunarii vechi va disparea definitiv. Efectele asupra economiei nationale vor fi catastrofale, intrucåt traficul pe Canalul Dunare-Marea Neagra va fi anulat, iar Centrala de la Cernavoda va fi inchisa definitiv. Seful Statiei Hidrologice de la Cernavoda, Mircea Predescu, acuza Administratia de la Galati ca nu dragheaza aluviunile care vin din amonte. In prezent, circulatia pe senalul navigabil al Dunarii in zona Cernavoda este practic inexistenta, din cauza ingustimii acestuia si a nivelului scazut al fluviului

Din cauza secetei, luna viitoare, reactorul 1 de la Cernavoda ar putea fi in pericol, iar in septembrie ar putea fi periclitat si reactorul 2, avertizeaza ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. „Deja nivelul apelor este sub prognozele pe care institutul de specialitate ni le daduse in aprilie. Se pare ca avem conditii climatice mai dificile decat cele prognozate“, a spus, ieri, Vosganian.

Potrivit acestuia, pentru luna in curs nu vor fi probleme cu furnizarea de electricitate la nivelul consumului, iar Hidroelectrica si Nuclearelectrica isi vor indeplini obligatiile contractuale. Vosganian a mai aratat ca saptamana viitoare va fi pregatit un program pentru identificarea unor producatori de energie care sa primeasca finantare pentru a fi produsa energie in orice moment. „In acest fel nu va exista nici o influenta negativa asupra pretului reglementat“, a adaugat ministrul de resort, citat de NewsIn. Declaratiile sale de ieri le contrazic pe cele facute in urma cu numai cateva zile. Atunci, Varujan Vosganian anunta ca productia de energie electrica nu va fi redusa, intrucat gradul de umplere a lacurilor este peste nivelul mediu al unui an normal, iar in perioada urmatoare vor exista oscilatii climatice, care includ ploi. „Nu are rost sa inducem o stare de panica, in conditiile in care productia de energie electrica este sub control“, declara Vosganian.

Stocurile de gaz si pacura, utilizate in caz de criza
Termoelectrica va folosi centralele electrice pe baza de pacura si gaze naturale pentru a suplini un eventual deficit de energie in septembrie. La aceasta solutie se va apela in cazul in care scaderea apelor Dunarii va ajunge sa impiedice functionarea reactorului nuclear 2 de la Cernavoda. Acesta nu produce in prezent in regim comercial, ci urmeaza sa intre in functiune la capacitate abia in luna septembrie. Ministrul a dat asigurari ca producatorii de energie vor asigura necesarul pentru consumul intern al populatiei si necesarul pentru onorarea contractelor comerciale. Pe de alta parte, Vosganian spune ca seceta nu este un factor care sa duca la cresterea inflatiei peste nivelul prognozat. Conform ministrului, sumele aferente intretinerii capacitatilor suplimentare vor fi asigurate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), si vor fi acoperite din tarifele pe care autoritatea le percepe operatorilor energetici. Capacitatile suplimentare sunt prognozate sa intre in functiune in aceasta luna.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.