Expertiza in "Dosarul Flota" a fost amanata de DNA, pana la 31 august 2007 * In septembrie 2007, faptele de care este acuzat presedintele Basescu se prescriu * Daniel Morar si-a facut "datoria" fata de cel care l-a numit in functie

Conducerea Directiei Nationale Anticoruptie nu-si dezminte postura de protector al lui Traian Basescu, prin orice mijloace. Dupa ce din ianuarie 2005, toate dosarele penale ale lui Traian Basescu au fost trase pe dreapta si ingropate prin fel de fel de manevre de culise, ieri DNA a dispus amanarea termenului limita de finalizare a noii expertize, dispuse discretionar in "Dosarul Flota". Astfel, finalizarea expertizei a fost amanata, la cererea expertilor, pana la data de 31 august 2007, ca si cand nu era suficient faptul ca expertiza a fost dispusa inca din 24 octombrie 2006, potrivit surselor DNA. Amanarea finalizarii expertizei reprezinta inca un pas decisiv spre prescrierea faptelor penale imputate lui Traian Basescu, prescriere care se va implini la finele lunii septembrie a.c. Chiar daca va fi finalizata expertiza, iar DNA se va decide sa emita rechizitoriul in doi timpi si trei miscari, faptele lui Basescu nu vor mai putea fi judecate, intrucat se va implini limita de 15 ani pana la care mai poate fi antrenata raspunderea penala.

Vechea poveste a imunitatii

Procurorul sef Daniel Morar poate fi mandru dupa ce a refuzat, din decembrie 2005 si pana in prezent, sa returneze rechizitoriul "Flota" la Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta care i-a dispus doar sa refaca actul de sesizare al instantei (adica sa confirme rechizitoriul), nu sa reia urmarirea penala. Pentru ca Morar, pentru cei care nu stiu, exact asta a facut. Nici nu a infirmat, dar nici nu a confirmat rechizitoriul ce i-a fost returnat de instanta suprema, a repartizat dosarul unui procuror care s-a apucat de disjungeri si expertize pentru a tergiversa cauza, desi era singurul abilitat sa duca la indeplinire dispozitiile Inaltei Curti, pentru ca rechizitoriul "Flota" era redactat nu de catre un simplu procuror, ci de un fost sef de sectie al DNA (Vasile Draghici). Iar opinia publica a fost mintita grosolan cum ca seful statului ar avea imunitate pe perioada mandatului de presedinte, conform Constitutiei. Numai ca Morar - numit in functia de sef al DNA chiar de Traian Basescu cu care se converseaza des la telefon dupa cum a si recunoscut public - a citit ce a vrut din Constitutie, omitand orice referire la existenta articolului 84, punctul 2, raportat la articolul 72, punctul 1, potrivit carora imunitatea presedintelui este identica cu cea a deputatilor si a senatorilor, adica doar pentru "voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului".

Cand ai un text de lege atat de clar in Constitutie, cum poti sustine contrariul in favoarea celui care te-a numit in functie? In plus, de interventia prescriptiei vor beneficia, fara indoiala, si multi altii din cei circa 80 de inculpati din "Dosarul Flota", care au creat in 1991 - 1992, impreuna cu fostul ministru al Transporturilor, Traian Basescu, premisele jafului de la Petromin. Inculpati despre care DNA sustine ca ar fi fost "disjunsi", dar a caror parte de dosar zace si ea la DNA in aceleasi conditii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.