Un dosar penal ce justifica o gaura in buget de nu mai putin de 97 milionae de dolari a fost pierdut in mod misterios pe drumul dintre Parchetul General, condus la acea vreme de Ilie Botos si Directia Nationala Anticoruptie.

Jurnalistii de la „Gandul” scriu in editia de astazi despre dosarul firmei Contransimex SA, unul dintre sponsorii campaniei electorale a Partidului Democrat in 2004.

Conform cotidianului „Gandul”, firma Contransimex SA a obtinut de la cateva banci in perioada 1992-1994, 31 de milioane de dolari pentru achizitionarea de camioane. Creditul extern a fost garantat de catre statul roman. Societatea a cumparat insa masini la un pret aproape dublu, iar Ministerul de Finante a aprobat chiar un studiu de fezabilitate in acest sens. In 1997 insa, Contransimex a intrat in incapacitate de plata.

Desi in contractul cu statul roman exista obligatia ca masinile sa fie ipotecate in cazul in care nu existau bani pentru achitarea creditului extern, Contransimex a reusit sa vanda - cu adaos comercial - o mare parte din lotul de camioane. Mai mult, firma a vandut masinile prin facturi invoice - ca si cum le-ar fi exportat, pentru a evita plata TVA-ului! Institutiile de control ale statului au recunoscut paguba, dar societatea si-a continuat nestingherita activitatea cu toate ca s-a cerut falimentul acesteia. Afacerile derulate de firma au intrat in atentia Parchetului General.

La inceputul anului 2004, Parchetul General, condus la vremea aceea de Ilie Botos, a deschis un dosar penal in legatura cu acest caz. Iar de aici, jurnalistii remarca o serie de coincidente. 2004 a fost an electoral, iar firma Contransimex s-a grabit sa sponsorizeze campania electorala a Partidului Democrat cu peste 4400 de lei. O alta coincidenta - in iunie 2004 procurorul Constantin Ghertea, care, la ora actuala, este cercetat de DNA, pentru abuz in serviciu in alt caz, dupa ce a studiat cazul doar o luna de zile, a dispus neinceperea urmaririi penale fata de administratorul firmei.

Solutia procurorului a fost insa infirmata cateva luni mai tarziu, de catre colegii sai de la Parchetul General. Astfel, dosarul a fost redeschis si trimis la DNA, procurorii declinandu-si competenta in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie. Insa dosarul nu a mai ajuns pe masa procurorilor anti-coruptie. DNA a confirmat pentru „Gandul” ca procurorii nu au in lucru un dosar al carui obiect de cercetare sa-l constituie firma Contransimex sau administratorul acesteia. Intre timp, Contransimex a obtinut contracte de subantrepriza de peste 15 milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.