Oficial, este doar un simplu lider de grup parlamentar, dar, neoficial, „sforarul“ PSD a influentat toate deciziile politice majore din ultima vreme. De multe ori a negociat in interesul Guvernului PNL-UDMR.

A convins PSD sa sustina guvernul Tariceanu. A strins voturile pentru suspendarea lui Traian Basescu in Parlament. A convins PSD sa mearga pina la capat cu demiterea lui Basescu. A determinat Guvernul sa mareasca pensiile, dupa negocierile esuate duse de Geoana. A negociat rocada „TVR pentru PSD si CNA pentru PNL“. L-a impus pe pesedistul Mircea Ursache la Fondul Proprietatea.

De multe ori a negociat in interesul guvernului PNL-UDMR chiar mai bine decit Tariceanu. Surse politice spun ca tot el ar fi negociat contractul de consultanta dintre PNL si echipa Andronic&Finkelstein&Silberstein. A negociat, potrivit propriilor afirmatii, chiar si cu Traian Basescu, insa seful statului neaga ca s-ar fi intilnit cu Hrebenciuc. Un singur mister persista cu privire la capacitatile de negociator ale lui Viorel Hrebenciuc: relatia dintre fiul sau, Andrei, si fata lui Traian Basescu, Elena. Pentru toate acestea, dar si pentru multe, multe altele, lui Hrebenciuc i s-a spus „Sforarul“. Sau „Combinatorul“. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu l-a numit, la un moment dat, „guzganul rozaliu“, iar porecla a prins. In plina campanie impotriva demiterii sale din functie, Basescu i-a spus „sobolan rozaliu“.

Ultima mare negociere politica dusa de Hrebenciuc, inainte de a pleca in vacanta cu echipa de fotbal Steaua in Austria, a fost cu privire la conducerile TVR si CNA. Saptamina trecuta, el a stat ore intregi inchis in birou cu Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor. A dat peste cap sedinta comuna a celor doua Camere pentru ca omul PSD, Valentin Nicolau, nu voia sa renunte la candidatura pentru sefia CNA. In cele din urma, Nicolau a fost convins. Joi, plenul Parlamentului i-a oficializat ca interimari pe Alexandru Sassu (PSD) la TVR si pe Rasvan Popescu (PNL) la CNA. Misiune indeplinita.

Viorel Hrebenciuc si-a demonstrat calitatile de negociator si la discutiile despre pensii. Desi, initial, liberalii au refuzat categoric ideea, facindu-l pe Geoana sa para naiv dupa citeva runde de tratative esuate la Palatul Victoria, Hrebenciuc l-a luat pe Tariceanu in biroul lui Bogdan Olteanu de la Camera Deputatilor, iar la iesire lucrurile pareau lamurite. Se intimpla in urma cu fix o saptamina, pe inserate. „Joi la prinz vom da votul final pe ea (legea pensiilor - n.r.)“, prevestea atunci Hrebenciuc, tot el spunind ca „e un succes foarte mare“ al PSD.

Artizanul actiunii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu este acelasi Viorel Hrebenciuc. „Avem voturile pentru a-l da jos pe Basescu“, ii asigura Hrebenciuc pe colegii lui de la PSD pe 11 aprilie. In vremea aceea erau doua mari curente de opinie in partid: pro si contra suspendarii lui Basescu. A cistigat Hrebenciuc, in defavoarea Grupului de la Cluj. PSD a votat pe 19 aprilie suspendarea presedintelui alaturi de alti parlamentari din ceea ce urma sa devina „Coalitia 322“.

Cu putin timp inainte de suspendarea lui Basescu, Hrebenciuc tocmai obtinuse o alta mare victorie in galeria sa de negocieri politice. El reusise sa-si convinga partidul de necesitatea votarii guvernului Tariceanu II. Se intimpla la inceputul lunii aprilie, dupa ce ministrii PD n-au mai fost cooptati in noul guvern restructurat. Hrebenciuc spune ca si scoaterea ministrilor PD ar fi meritul sau: „Faptul ca am dat afara de la guvernare partidul presedintelui e putin lucru?“. Hrebenciuc stia cu exactitate cite voturi va obtine noul guvern Tariceanu la investirea in Parlament, pe 2 aprilie.

In fond, el negociase voturile. Despre cit de meticulos e Hrebenciuc cind vine vorba de cifre s-a mai vorbit si atunci cind a aparut in presa celebrul biletel cu variantele de guvernare. Liderul deputatilor PSD notase pe o hirtie trei variante plecind de la numarul fiecarui grup parlamentar. Era imediat dupa ce Basescu a fost reconfirmat in functia de presedinte, cind se punea problema gasirii unei noi majoritati parlamentare. N-a mai fost nevoie, guvernul gindit de Hrebenciuc la inceputul lunii aprilie isi va duce soarta cel putin pina la toamna.

Record: peste 18 ore de negociere continua

Viorel Hrebenciuc spune ca cea mai grea negociere politica din viata sa s-a petrecut in 1994, cind negocia cu liderii sindicali greva mecanicilor de locomotiva. „Au fost 14 ore de negociere. La 4 dimineata am reusit sa dam drumul la trenuri si la 5.00 s-au blocat din nou“, isi aminteste Hrebenciuc. Pe vremea aceea era secretarul general al guvernului condus de Nicolae Vacaroiu. „Au fost si negocieri de 18-19 ore, dar aia cu mecanicii de locomotiva a fost cea mai dificila.“


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.