Presa internationala bombardeaza la foc continuu subiectul raportului „prea bland” al Comisiei Europene pentru Romania si Bulgaria.

Ziarul britanic sustine ca elitelor din Romania si Bulgaria le va trebui cel putin zece ani pentru a intelege ca au mai mult de castigat decat de pierdut adoptand standardele UE in viata publica a tarilor lor, informeaza NewsIn.

"Bruxelles-ul a dat Bucurestiului si Sofiei un ragaz de inca un an pentru a-si face ordine in ograda. Trebuie sa le arate foarte clar, cu mult inainte, ca orice noua tergiversare va grabi impunerea sanctiunilor. Dar UE nu ar trebui sa-si faca vreo iluzie. Aceasta campanie va avea succes numai cand elitele locale isi vor da seama ca au mai mult de castigat decat de pierdut prin adoptarea standardelor UE in viata publica. Aceasta va lua timp - poate zece ani sau mai mult. Dar lupta trebuie sa inceapa acum, altfel ar putea sa nu mai inceapa deloc", comenteaza Financial Times.

Cotidianul britanic apreciaza ca este dificil pentru Uniunea Europeana sa mai faca ceva pentru a redresa esecul Romaniei si Bulgariei de a pune in practica reformele anticoruptie solicitate inainte de aderarea celor doua tari la blocul comunitar, la inceputul acestui an. "Dar aceasta nu trebuie sa fie o scuza pentru a nu face aproape nimic", adauga publicatia, care noteaza ca Bruxelles-ul a avut in aceasta saptamana ocazia de a admonesta Bucurestiul si Sofia pentru ca s-au miscat greoi in lupta impotriva coruptiei si de a ameninta cu sanctiuni.

"In schimb, un raport critic a fost 'imblanzit', sub presiunea comisarilor roman si bulgar si, mai surprinzator, sub presiunea venita din partea lui Franco Frattini, comisarul pentru justitie", scrie FT, care da un exemplu de modificare adusa in acest sens in raportul final. In proiectul de raport oficialii Comisiei scrisesera ca in continuarea reformei si a luptei impotriva coruptiei si a crimei organizate "nu e loc pentru autosuficienta", dar comisarii au sters aceste cuvinte-cheie si le-au inlocuit cu formularea "exista o necesitate de a intensifica eforturile". "De ce? De ce referirea la 'autosuficienta' a fost stearsa? Pentru a evita ranirea sentimentelor cui?", se intreaba Financial Times.

Adevarul stanjenitor, continua cotidianul financiar britanic, este ca UE stia de mult ca Romania si Bulgaria nu vor fi pregatite de aderare in 2007. Oficialii stiau ca vor fi mari probleme cu crima si coruptia, mai ales in cazul Bulgariei. Dar au mers inainte, considerand (corect) ca opinia publica se indreapta rapid catre o atitudine ostila extinderii. O amanare ar fi prejudiciat intregul proces, explica Financial Times.

Strategia unei aderari premature ar fi putut functiona, daca ar fi fost niste conditii aspre la aderare. Dar nu au fost. Iar acum, nici macar sanctiunile blande care au fost convenite - in special nerecunoasterea verdictelor instantelor nationale - nu au mai fost luate in considerare, scrie FT, apreciind ca este o abordare "lasa", care submineaza activitatea reformatorilor din ambele tari, privandu-i de niste arme puternice pe care le-ar fi putut folosi in bataliile lor interne. "Priveaza poporul roman si bulgar de beneficiile depline ale aderarii. Submineaza sprijinul public pentru continuarea extinderii intr-o perioada in care deja a ajuns periculos de slab. In sfarsit, expune intreaga Uniune intr-o situatie ridicola: cum poate lupta UE pentru a impune statul de drept in alte parti ale lumii, daca nu-l poate impune propriilor membri?", conchide Financial Times.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.