In satul Olteni din acest judet este atestata existenta milenara a dacilor inainte, in timpul si dupa ocupatia romana

Una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din Romania demonstreaza existenta dacilor in Transilvania si continuitatea lor in Ardeal pe parcursul unui intreg mileniu. Pentru prima oara, specialistii au scos la lumina o asezare completa, formata din sat si cimitir, pe santierul arheologic de la Olteni, comuna Bodoc, judetul Covasna.

Specialistii sunt de parere ca la Olteni se afla cea mai veche marturie despre un sat dacic documentat, iar zona cuprinde dovezi incontestabile despre prezenta dacilor aici pana in secolul V, vreme de un mileniu, inainte, in timpul si dupa ocuparea romana."Este prima data cand in Transilvania avem documentata o comunitate dacica prin mai multe vestigii, printr-o asezare - un sat si un cimitir - o necropola", ne-a declarat Valeriu Sarbu, cercetator stiintific gradul I si director adjunct la Muzeul Brailei.

"Avem locuinte, dar si cimitirul, care dateaza din secolele IV-III i.Hr. Asa putem demonstra existenta dacilor in acea zona, de atunci pana la cucerirea romana si dupa stapanirea romana. in apropiere, este o alta asezare dacica din secolele IV-V dupa Hristos, care arata continuitatea dacilor pe parcursul unui mileniu, intr-un areal de cativa kilometri", completeaza Valeriu Sarbu. "Este o descoperire foarte importanta, mai ales necropola dacica, pentru ca este singura din secolele IV-III inainte de Hristos gasita pana acum in Transilvania", ne-a confirmat si arheologul Dan Buzea, seful Sectiei de cercetare si valorificare a patrimoniului, la Muzeul National al Carpatilor Rasariteni.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.