Actualul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, care a anuntat luna trecuta ca va ancheta procesul de desfiintare a SIPA, in urma dezvaluirilor ZIUA, nu a miscat un deget in acest sens. El a incercat sa ingroape subiectul, oferind in loc de raspunsuri o tacere suspecta. Aceasta in conditiile in care stie foarte bine ceea ce se intampla in nou infiintata Directie pentru Prevenirea Criminalitatii in Mediul Penitenciar (DPCMP), in fapt, SIPA sub alta titulatura. Dovada este faptul ca, lunar, ministrul liberal primeste informari despre activitatea Directiei lui Dobocan. Tinand cont de faptul ca Tudor Chiuariu nu a luat nici o masura pana in momentul de fata in ceea ce priveste "noua SIPA" se poate afirma ca acest serviciu nu il deranjeaza deloc. Ba chiar ii convine.

Tacere peste arhiva SIPA

Parchetul Inaltei Curti ar trebui sa se autosesizeze in cazul nerespectarii HG nr. 127/2006, prin care fostul serviciu secret al Ministerului Justitiei a fost desfiintat, cu obligatia predarii arhivei SIPA catre institutiile din sistemul de aparare si siguranta nationala. Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, ar fi trebuit sa predea arhiva SIPA inca de anul trecut, insa, din motive bine stiute de ea, nu a facut-o. Mai mult, n-a suflat o vorbulita despre continutul arhivei, desi in 2005, din ordinul ei, o echipa de experti de la Ministerul Apararii a finalizat un control sever la SIPA - DGPA, unde s-au descoperit dosare de politie politica instrumentate la adresa unor magistrati si oficialitati ale statului, dar si distrugerea unor documente secrete. Nimeni nu a fost insa deferit Justitiei, intrucat SIPA nu a "murit" asa cum ar crede unii. Ea exista in continuare disimulata intr-o directie de la Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) fiind condusa de procurorul Dobocan, fost sef al SIPA-DGPA.

Marea rocada

Odata cu desfiintarea SIPA - DGPA in vara lui 2006, ca urmare a HG nr. 127/2006 (emisa la presiunile Uniunii Europene care acuza controlul politic asupra magistratilor), fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a infiintat prin Ordinul nr. 1262/C/25.05.2006, in cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), o structura surprinzatoare, intitulata Directia pentru Prevenirea Criminalitatii in Mediul Penitenciar (DPCMP). In fruntea acestei directii a fost numit procurorul Doru Dobocan, nimeni altul decat ex-seful DGPA. 121 de cadre ale DGPA au fost disponibilizate, din care circa 30 au fost transferate la noua directie de la ANP. Surpriza de proportii insa: in luna martie a acestui an, minuscula directie condusa de Dobocan a fost intarita, ca urmare a unui concurs, cu un efectiv imens de 105 ofiteri si agenti specializati pe "terorism", "coruptie" si "criminalitate organizata". Un numar foarte mare de cadre pentru o directie greu de justificat ca necesitate in conditiile in care ANP are forte de interventie si paza in orice penitenciar, care pot stavili din fasa orice problema interna. In plus, daca adaugam cele 30 de cadre initiale, cu cele 105 suplimentate, avem o cifra comparabila cu efectivul de 121 de cadre disponibilizate in 2006 la DGPA. Ba chiar mai mare. Ca un facut, printre cele 105 cadre apar ofiteri ai "defunctei" DGPA. Si tot ca un facut, arhiva SIPA - DGPA (nepredata conform legii institutiilor de siguranta nationala) este pastrata in cateva camere din sediul central al ANP, aflandu-se la cativa metri de biroul procurorului Doru Dobocan.

Acestea sunt datele care demonstreaza ca SIPA - DGPA s-a desfiintata doar pe hartie, caci in fapt apare cu aceleasi "arme si bagaje" la DPCMB din cadrul ANP. Iar modul in care s-au perfectat actele normative in ceea ce priveste desfiintarea pe hartie a DGPA si crearea super-directiei din ANP - pe care o vom expune in continuare - nu poate duce la o alta concluzie decat ca Monica Macovei a controlat la perfectie acest proces. De care beneficieaza din plin acum actualul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu.

Diversiunea "Penitenciarele"

In luna decembrie 2006, in toate penitenciarele Romaniei au izbucnit greve de o intensitate nemaivazuta vreodata in tara noastra. Pentru prima data, detinutii nu au protestat pentru conditiile improprii de detentie si hrana, ci pentru a forta emiterea unui decret colectiv de gratiere in pragul sarbatorilor de iarna. Revoltele au fost puse pe seama deputatului Nati Meir, care era acuzat ca a instigat la acte de violenta. A fost o diversiune de proportii, pe care Nati Meir a reusit sa o demonteze, prin prezentarea presei a unor documente ale ANP si MJ, in care initiativa sa era laudata la scena deschisa.

Ciudat, desi detinutii au dat foc la saltele si au distrus bunuri, in nici un penitenciar fortele de ordine nu au fost scoase in dispozitiv. La momentul respectiv, ZIUA a publicat o ampla ancheta intitulata Diversiunea "Penitenciarele", in care argumentam faptul ca revoltele au fost opera unui plan orchestrat din interiorul puscariilor de catre fostii ofiteri SIPA, recuperati in DPCMP condusa de Dobocan. Aceasta intrucat grevele erau atipice, erau spontane in toata tara (conditie imposibil de realizat fara o orchestrare generala), iar sefii de penitenciare nu au folosit nicaieri trupele de interventie impotriva celor care distrugeau mobilierul, ceea ce era impotriva regulamentului de ordine interioara. Pe fondul acestor razmerite generale, Doru Dobocan a motivat presei ca nu ar avea in directia sa decat "patru-cinci" cadre, insuficiente pentru prevenirea unor asemenea evenimente.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.