Ministrul Cristian David a folosit Departamentul de Control al Guvernului impotriva statului roman, pentru a proteja niste investitori italieni pungasi

Privatizarea frauduloasa a celui mai mare IAS din Transilvania nu poate fi anulata din cauza unui document fabricat de fostul sef al Departamentului de Control al Guvernului, actualul ministru al Ministerului Internelor si Reformei Administratiei, Cristian David. Acesta a dispus un control care sa contrazica rapoartele corecte ale Ministerului Agriculturii si Agentiei pentru Protectia Mediului Sibiu.

Statul roman, reprezentat de Agentia pentru Domeniile Statului, a cerut in instanta, la sfarsitul anului 2006, anularea procesului de privatizare a unei importante parti din cel mai mare IAS din Transilvania, invocand mai multe nereguli si ilegalitati comise.

Concret, statul a solicitat anularea contractelor de vanzare de actiuni catre o societate care a pus mana pe peste 2000 de hectare ale fostului IAS Dealul Ocnei, devenit dupa 1990 SC Agromixta SA.

Asta dupa ce Directia Agricola Sibiu a constatat grave ilegalitati comise in timpul asa-zisei privatizari. Ministerul Agriculturii a deschis o actiune in acest sens la Tribunalul Bucuresti, procesul ajungand la al noualea termen, urmatoarea infatisare fiind programata pentru data de 28 iunie. Statul roman este insa foarte aproape de a pierde procesul din cauza unui document emis de Cristian David.

Mai multe firme apartinand unor investitori italieni dubiosi au luat in vizor suprafata de 2700 ha a celui mai mare IAS din Ardeal, care isi are dispuse terenurile intre poalele muntilor Fagaras si marginea sudica a municipiului Sibiu.

O zona ideala pentru construirea de complexuri turistice si cartiere rezidentiale, dar si pentru spatii comerciale si industriale. Firma SC Agriful SRL Sibiu a batut la usa Agentiei Domeniilor Statului (ADS) si a reusit sa cumpere actiuni si terenuri agricole de la fostul IAS Dealul Ocnei.

ADS a oferit investitorilor straini de la Agriful o suprafata de 2159 ha si a incheiat procesul verbal de predare a terenului cu destinatie agricola, la data de 16 februarie 2004 (1120 ha teren arabil, 705 ha pasune, 183 ha fanete, 176 ha paduri si vegetatie forestiera, 18 ha drumuri etc.).

False investitii de 784.041 euro

Prin contractul de vanzare cumparare actiuni, italienii de la SC Agriful SRL se obligau fata de statul roman, "sa realizeze investitii pentru dezvoltarea exploatatiei in echivalentul in lei a 784.041 euro, (...) pentru cresterea fertilitatii solului si a productiei agricole, pentru lucrari de reinsamantare pasuni si fanete, pentru combaterea eroziunii solului, pentru reparatii si punere in functiune a sistemelor de desecare si drenaj, pentru reparatii si punere in functiune a sistemului de irigatii, pentru reparatii de intretinere a digurilor (...)". Actiunea de pacalire a statului roman avea sa fie constatata de autoritati dupa un an de zile. ADS s-a trezit cu sesizari in care se denunta nu numai faptul ca italienii de la Agriful SRL nu si-au respectat obligatiile asumate, dar si ca o parte din patrimoniul funciar al SC Agromixta SA a fost furat prin decopertare si excavare. De asemenea, ADS s-a trezit ca o alta parte a patrimoniului a fost subinchiriata sau chiar vanduta prin sistemul firmelor-suveica. De altfel, sesizata de Directia Agricola Sibiu, Agentia de Protectie a Mediului (APM) Sibiu a mers pe teren si a confirmat ca mai multe suprafete de teren arabil "au fost decopertate cu excavatorul". Inspectorii APM Sibiu au instiintat ADS ca "solul fertil, excavat pana la o adancime de doi metri, a fost incarcat in bascule de mare tonaj si transportat la SC Todini SRL".

Ignorarea autoritatilor de mediu

APM Sibiu, in pofida unor intimidari si presiuni locale, a fost prima institutie a statului care a constatat ilegalitatile comise in timpul privatizarii patrimoniului funciar al fostului IAS Dealul Ocnei, devenit dupa 1990 SC Agromixta SA. APM informa Ministerul Agriculturii, prin adresa oficiala, la data de 12 aprilie 2006, ca artizanii privatizarii nu au prezentat autoritatii de mediu "un plan din care sa reiasa care sunt obiectivele in care societatea (n.r. - Agriful) isi desfasoara activitatea si care sunt cele care se afla in conservare". Acest important document, emis de APM Sibiu, a fost depus de Ministerul Agriculturii la dosarul de la Tribunalul Bucuresti. In acelasi dosar, mai exista depus un document extrem de important, care dovedeste existenta sistemului de firme-suveica, folosit de SC Agriful SRL pentru a volatiliza suprafete de teren din patrimoniul statului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.