Cu toate acestea, documentul va solicita Guvernului de la Bucuresti un plan de combatere a coruptiei care mentine, practic, tara noastra sub monitorizarea Comisiei inca doi ani. Trei comisari - Leonard Orban, Meglena Kuneva si vicepresedintele Comisiei Europene responsabil cu Justitia si Securitatea, Franco Frattini, si-ar fi exprimat rezerve in legatura cu anumite aspecte mai dure din textul Raportului. Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, s-a declarat optimist in privinta documentului, care "va consemna progresele in lupta impotriva coruptiei, ce trebuie continuata si intensificata".

Raportul Comisiei Europene, care va fi prezentat azi la Bruxelles, nu recomanda aplicarea clauzei de salvgardare pe niciun domeniu, nici pentru Romania, nici pentru Bulgaria. Cu toate acestea, documentul va solicita Guvernului de la Bucuresti un plan de combatere a coruptiei care mentine, practic, tara noastra sub monitorizarea Comisiei inca doi ani.

Potrivit Reuters, raportul Comisiei nu va sanctiona Bulgaria si Romania, intrucat cele sase luni de cand sunt membre ale Uniunii Europene reprezinta un interval de timp prea scurt pentru satisfacerea tuturor exigentelor. Reuters citeaza declaratia unui oficial care a asistat la reuniunea pregatitoare de luni si care afirma ca trei comisari - Leonard Orban, Meglena Kuneva si vicepresedintele Comisiei Europene responsabil cu Justitia si Securitatea, Franco Frattini, si-ar fi exprimat rezerve in legatura cu anumite aspecte din textul raportului.

Majoritatea comisarilor au sprijinit insa tonul raportului si au spus ca executivul european trebuie sa fie aspru si riguros, pentru a mentine credibilitatea politicii de extindere a UE, oferind noilor state membre asistenta precisa pentru a le ajuta sa-si indeplineasca obiectivele.

Oficialii au spus ca proiectul de raport va suferi mici modificari inainte de reuniunea Colegiului Comisarilor de miercuri, dar echilibrul general al documentului nu se va schimba. Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a declarat luni ca raportul Comisiei Europene privind progresele din justitie trebuie asteptat cu un optimism moderat, intrucat s-au facut progrese pe toate cele patru conditionalitati, dar exista si intentia de a monitoriza in continuare implementarea lor.

�Exista motive pentru un oprimism moderat, cred ca sunt argumente care sa ne conduca spre o asemenea concluzie (n.r.- referitoare la raportul Comisiei Europene privind progresele din Justitie si lupta anticoruptie), dar decizia va fi luata miercuri in Colegiul Comisarilor", a spus Leonard Orban luni, in Parlament, in urma unei intaniri cu membrii Comisiei pentru educatie. Argumentele aduse de comisarul european sunt "progresele in ceea ce priveste toate cele patru conditionalitati pe care Romania le avea de indeplinit".

Pe de alta parte, Orban a spus ca "exista o intentie ca modul in care sunt implementate masurile sa fie urmarit in continuare", lasand sa se inteleaga ca procesul de monitorizare ar putea fi continuat. Legat de posibilitatea activarii clauzei de salvgardare si de discutiile interne pe aceasta tema, Orban considera ca acestea sunt �pure speculatii de consum intern, pentru ca la acel moment textul raportului nu era nici macar finalizat".

Potrivit Reuters, Comisia Europeana va critica Romania si Bulgaria, in raportul pe care il va prezenta miercuri, pentru ca nu au reusit sa indeplineasca obiectivele stabilite de UE in vederea imbunatatirii activitatii justitiei si combaterii sistematice a coruptiei si crimei organizate. Oficiali UE au declarat agentiei Reuters, sub acoperirea anonimatului, ca executivul Uniunii Europene nu va impune totusi sanctiuni impotriva celor doua state care s-au alaturat blocului european in luna ianuarie, intrucat perioada de sase luni care a trecut de la aderare este prea scurta, insa Bucurestiului si Sofiei li se vor stabili obiective mai detaliate.

Reactii

Marko Bela: Vom primi critici, dar nu vor exista sanctiuni

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca, din semnalele primite de la Comisia Europeana, Raportul privind Romania va contine critici la adresa tarii noastre, dar nu vor exista sanctiuni. Marko Bela considera ca Guvernul va trebui sa analizeze aceste critici cu scopul de a elimina defectiunile care au aparut. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, va prezenta, astazi, la Bruxelles, Raportul privind Justitia in Romania si Bulgaria. Acesta este primul raport intocmit de Comisia Europeana dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

Sabin Cutas (PC): O gura de oxigen pentru guvern

Senatorul conservator Sabin Cutas a declarat ieri pentru A.M.Press ca guvernul va sta mai linistit in perioada urmatoare, una din cauze fiind aceea ca raportul de tara pe care Comisia Europeana il va prezenta astazi nu va activa clauza de salvgardare. �Se poate interpreta ca acest raport al Comisiei Europene reprezinta un fel de gura de oxigen pentru Executiv. Va dati seama ce s-ar fi intamplat daca s-ar fi activat clauza de salvgardare? Toata lumea ar fi strigat. Asa insa, va fi un pic de liniste si eu as adauga ca, cel putin pana la toamna, guvernul va fi lasat sa lucreze�, a afirmat Cutas. Pe de alta parte, un alt conservator, deputatul Sergiu Andon, a declarat ca desi �nu va fi o diploma de merit�, raportul Comisiei Europene va fi unul ingaduitor, mai ales pe domeniul Justitiei.

Theodor Stolojan: Guvernul nu va lua in serios semnalele

Presedintele PLD, Theodor Stolojan, a declarat ieri pentru A.M.Press, ca nu crede ca semnalele venite de la Comisia Europeana, prin raportul de tara, vor fi luate in seama de guvernantii Romaniei. �In ceea ce priveste raportul de tara, aspectul pozitiv este ca nu se va activa clauza de salvgardare. In rest, raman necazurile noastre, mai ales din domeniul Justitiei. Nu cred ca vom putea sa redresam situatia din Romania cu acest guvern, cu Chiuariu la Justitie, cu Adomnitei la Educatie si cu David la Interne�, a spus Stolojan.

Victor Ponta: Romania va trece examenul ca domnul Goe

Vicepresedintele PSD Victor Ponta a declarat ieri pentru A.M.Press ca desi nu va conduce la activarea clauzei de salvgardare, raportul Comisiei Europene nu va putea fi catalogat drept o mare reusita. �Daca ne vom uita la zatul de pe fund, vom putea spune ca raportul este favorabil, daca ne vom uita la restul canii, care va fi goala, raportul ne va parea defavorabil. As spune ca Romania va trece examenul raportului de tara ca domnul Goe. Cu alte cuvinte, va fi un fel de nota 5, daca nu chiar 4 plus. Vom fi in continuare monitorizati, inclusiv cu posibilitatea activarii clauzei de salvgardare pe Justitie. Sunt in acest domeniu inca multe puncte negative, si majoritatea vin din ministeriatul Monicai Macovei. A avut si domnul Chiuariu grija sa mai adauge unul, cu acea incercare de a schimba procurorii de la DNA�, a afirmat Ponta. Pe de alta parte, el a opinat ca raportul Comisiei Europene va trece aproape neobservat pe scena politica.

Vasile Blaga: Raportul de tara va fi unul realist

Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a declarat ieri pentru A.M.Press, ca raportul de tara ce urmeaza a fi prezentat astazi va reprezenta �o oglinda reala� a situatiei din Romania. Democratul a tinut sa precizeze ca nu crede ca va fi activata clauza de salvgardare. �Din punctul meu de vedere, raportul de tara va surprinde lucrurile exact asa cum sunt, desi ma tem ca vor pune mai mare accent pe domeniile unde nu stam chiar asa de bine. Este cazul Justitiei. Cred ca va fi un raport realist, asa cum au fost si celelate de pana acum�, a spus Blaga. Liderul PD a tinut sa adauge ca lucrurile nu se vor schimba in Romania in urma acestui raport al Comisiei Europene, care va continua sa monitorizeze Romania. �Eu nu cred ca va fi activata clauza de salvgardare, fiindca pana una-alta suntem si noi stat membru al Uniunii Europene si este stiut faptul ca niciodata nu a fost activata aceasta clauza pentru o tara membra�, a conchis democratul.

Lucian Bolcas: responsabilizarea CSM-ului si spulberarea criticilor Monicai Macovei

Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a declarat ieri pentru A.M.Press ca se asteapta ca raportul de tara ce va fi dat astazi publicitatii la Bruxelles sa fie unul realist, care sa ajute la surmontarea problemelor cu care Romania inca se mai confrunta, mai ales in domeniul Justitiei. �Mi-as dori ca problemele generate pe de o parte de amatorismul guvernarii si, pe de alta parte, de presiunile politice din Justitie sa poata fi depasite. Sper ca raportul sa conduca in primul rand la responsabilizarea CSM-ului, care sa isi ia foarte in serios rolul de garant al independentei Justitiei. In al doilea rand, cred ca raportul va spulbera pleava de denigrari pe care doamna Monica Macovei le aduce de cand nu mai este ministru modului in care functioneaza Justitia�, a afirmat Bolcas.