Aproximativ 200 de membri ai sindicatului "Viitorul Mineritului" Rosia Montana au manifestat astazi in fata Ministerului Mediului si a Camerei Deputatilor pentru sustinerea proiectului propus de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), informeaza Newsin.

Potrivit manifestantilor scopul demonstratiei a fost de a "sensibiliza autoritatile pentru a lua o decizie obiectiva in cadrul Comitetului de Analiza Tehnica (CAT) care se desfasoara astazi”.

"Avem semnale ca ministrul mediului se opune proiectului de la Rosia Montana", a declarat unul dintre manifestanti, inginer Gheorghe Cosma, fara a putea preciza insa prin ce s-a manifestat aceasta pozitie a oficialului Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD). In opinia inginerului de la Rosia Montana, proiectul propus RMGC "este unul foarte bun, elaborat de specialisti renumiti din Romania, din tari ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canada si Australia. Tocmai de aceea speram sa sensibilizam Ministerul Mediului si Camera Deputatilor asupra problemelor grele cu care se confrunta oamenii din Rosia Montana a caror singura posibilitate de supravietuire este mineritul".

Sindicalistii au manifestat mai multe de o ora in fata sediului MMDD, scandand lozinci precum :"Suntem mineri, nu ciupercari!", "Vrem sa muncim, nu sa cersim", "Domnule ministru, va rugam sa fiti obiectiv". Liderul de sindicat, Cristian Albu, a precizat ca ministrul Mediului, Attila Korodi, nu a purtat un dialog cu manifestantii, acestia inaintandu-i prin intermediul consilierului personal o lista cu 200 de semnaturi pentru sustinerea proiectului Rosia Montana.

Manifestantii s-au deplasat mai apoi catre Camera Deputatilor unde au protestat fata de initiativa legislativa de modificare a legii minelor. "Exista un proiect de amendare a Legii minelor, iar cel mai important amendament cu care nu suntem de acord prevede interzicerea folosirii cianurii in minerit", a explicat inginerul Gheorghe Cosma.

Sindicalistii au depus la Camera Deputatilor o scrisoare deschisa adresata presedintelui Camerei, Bogdan Olteanu, de la care asteapta, potrivit liderului sindical, un raspuns.

Alaturi de membrii sindicatului "Viitorul Mineritului", reprezentativ la nivelul RMGC, la manifestatie au luate parte si reprezentantii organizatiilor non-guvernamentale "Pro Dreptatea Rosia Montana" si "Pro Rosia Montana".

Rosia Montana Gold Corporation, in cadrul careia Gabriel Resources este actionar majoritar, cu 80% din actiuni, a transmis, la inceputul lunii mai, catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) Anexa la Raportul Studiului EIM, care contine raspunsul la cele 5.610 intrebari si 93 de contestatii formulate in cadrul dezbaterilor publice privind proiectul Rosia Montana.

Rosia Montana Gold Corporation este compania care a propus statului roman controversatul proiect de exploatare miniera a zonei aurifere prin folosire de cianuri, in stravechea localitate din Muntii Apuseni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.