Membrii Comisiei SRI s-au reunit in aceasta dimineata , pentru a se pune de acord in privinta raportului final asupra scandalului legat de biletelul plecat din institutie spre liderul PSD Mircea Geoana , informeaza Newsin. Parlamentarii si conducerea SRI au puncte de vedere diferite.

Trei dintre membrii Comisiei SRI nu impartasesc punctul de vedere al evaluarii finale pe care a realizat-o secretarul comisiei, Ion Stan, de la PSD, care il responsabilizeaza integral pe Florian Coldea in cazul biletelului - prim-adjunctul SRI, numit de presedintele Basescu si suspendat din functie la momentul izbucnirii scandalului.

Practic, Comisia SRI propune demiterea lui Coldea din functie, desi atributul ii apartine sefului statului, care este coordonator al serviciilor secrete dupa Constitutie si sef al CSAT. Coldea este acuzat ca poarta intreaga raspundere pentru faptul ca un biletel - pe care l-a scris de mana si in care inventaria vulnerabilitatile din perspectiva dosarelor de Securitate pe care le prezinta trei judecatori de la Curtea Constitutionala - a ajuns la presedintele PSD, Mircea Geoana. Pe baza acestui inscris, Geoana l-a acuzat pe seful statului ca i-ar santaja pe membrii CCR.

De partea cealalta se afla raportul intern, intocmit de SRI si sustinut de directorul acestuia, George Maior, care afirma ca nu a fost vorba de un santaj, ca nu au existat presiuni politice din partea presedintelui. Mai mult, asupra felului in care a ajuns biletelul la liderul unui partid de opozitie, SRI se pronunta in termeni pe care mai multi dintre membrii comisiei ii considera prea indulgenti - sunt propuse sanctiuni care se mentin doar la nivelul avertismentului pentru cativa dintre responsabilii acestui serviciu, numele acestora fiind pastrate pana acum secrete.

Evaluarea finala in cazul Coldea este asteptata cu interes si la Palatul Cotroceni, presedintele Basescu anuntand dinainte de referendum ca vrea sa stie cum a ajuns biletelul la Mircea Geoana. Nu este exclus ca aceasta problema sa fie discutata si in cadrul CSAT, directorul principalului serviciu de informatii fiind membu al Consiliului si direct subordonat sefului statului.

De altfel, propunerea parlamentarilor de demitere a lui Florian Coldea intra in vigoare daca este de acord seful statului. Tot la CSAT a fost depusa, in perioada interimatului functiei, o schita a directoului SRI prin care propune reorganizarea institutiei si desfiintarea functiei de prim-adjunct al SRI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.