Analistii sunt de parere ca, desi raportul va fi extrem de dur, nu exista sansa activarii clauzei. In cel mai rau caz, va continua monitorizarea. Jurnalistii straini au reusit sa intre in posesia unei schite a raportului de la Bruxelles, potrivit careia Romania va fi scutita de ce era mai rau. Asadar, vom afla maine punctele critice ale raportului pe Justitie ale Comisiei Europene din care vom concluziona daca, macar teoretic, Justitia romaneasca a facut sau nu progrese in ceea ce priveste reformele promise.

Comisia Europeana va prezenta maine raportul pe Justitie pentru Romania si Bulgaria. In ultima luna, in Romania, s-au purtat nenumarate discutii cu privire la raportul CE si la posibilitatea activarii clauzei de salvgardare. Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a incercat sa continue reforma in Justitie, aducand modificari legii Agentiei Nationale de Integritate. Despre modificarile facute, ministrul Justitiei a precizat ca ANI nu este controlata de Senat, Camera Superioara fiind doar informata de Agentie, printr-un raport anual, evaluat de o firma de audit extern, aleasa in urma unei licitatii publice.

Senatul nu ar putea in niciun caz, a afirmat Tudor Chiuariu, sa influenteze deciziile Consiliului National de Integritate, desi art. 25 din legea ANI dispune: �Consiliul este organismul reprezentativ, aflat sub controlul Parlamentului�. Ministrul Justitiei a mai declarat ca, la acest moment, nu este necesara adoptarea unor norme de aplicare Legii ANI. Conform declaratiilor vicepresedintelui PSD Victor Ponta, comisarul european pentru Justitie si afaceri interne, Franco Frattini, a trimis o scrisoare in care i-ar fi cerut ministrului Tudor Chiuariu sa modifice Legea ANI. In replica, Frattini a declarat ca nu a trimis nicio scrisoare autoritatilor romane referitoare la Agentia pentru Integritate. Acest lucru s-a reafirmat si in intalnirea avuta la Bruxelles, de inaltul oficial european si ministrul roman al Internelor si Reformei Administrative, Cristian David.

Cu cateva saptamani inaintea raportului de monitorizare al Comisiei Europene pentru Romania, politicienii se tem ca ar putea fi activata clauza de salvgardare pentru Justitie. PSD a tras un semnal de alarma si a cerut PD sa se foloseasca de influenta in Parlamentul European, pentru evitarea unei astfel de situatii. Ministrul Tudor Chiuariu a reactionat la declaratiile lui Ponta cerand liderilor politici �sa inceteze speculatiile privind posibilitatea activarii clauzei de salvgardare si folosirea acesteia in scopuri electorale. Este exclusa posibilitatea activarii clauzei de salvgardare in cazul Romaniei�, a afirmat Chiuariu. El a adaugat ca semnalele din partea Comisiei Europene sunt foarte bune. Societatea civila, reprezentata de Monica Macovei, considera, de asemenea, ca nu este posibila activarea clauzei de salvgardare, insa monitorizarea in justitia Romaniei va continua si dupa raportul Comisiei Europene.

Conform spuselor lui Gert Weisskichen, responsabil pentru politica externa al grupului parlamentar social-democrat german, �raportul Comisiei Europene privind reformele din Justitia romaneasca va fi rezultatul unei evaluari politice dure, dar si foarte corecte.� Weisskirchen a adaugat ca �Romania va trebui sa traga concluzii intelepte din evaluarea Comisiei Europene, de faptul ca aceasta va incerca sa pastreze balanta intre registrul critic din raport si intelegerea pentru situatia politica dificila in care se afla tara in acest moment�. Asadar, vom afla maine punctele critice ale raportului pe Justitie ale Comisiei Europene, din care vom concluziona daca, macar teoretic, Justitia romaneasca a facut sau nu progrese in ceea ce priveste reformele promise.