Asociatia de revolutionari 21 decembrie 1989 considera ca decizia Curtii Constitutionale e menita sa amane rezolvarea dosarelor care privesc Revolutia si mineriada din iunie 1990.

Curtea Constitutionala a decis miercuri ca articolul de lege privind competenta procurorilor militari in dosare in care sunt anchetati militari si civili este neconstitutional.

Astfel, procurorii militari vor putea ancheta doar dosare in care sunt cercetati exclusiv militari, urmand ca dosarele in care sunt implicati si civili sa fie cercetate de procurori civili.

Hotararea Curtii Constitutionale este definitiva, obligatorie si se aplica tuturor dosarelor in care sunt cercetate persoane civile de catre procurori militari.

in opinia revolutionarilor, decizia Curtii Constitutionale ar demonstra ca justitia din Romania continua sa functioneze imprevizibil si conjunctural.

Asociatia 21 Decembrie, Liga Studentilor si Alianta Civica au indicat doua variante de anchetare in continuare a dosarelor revolutiei si mineriadei de catre procurori militari.

Plangere penala

Astfel, Guvernul ar putea adopta o ordonanta de urgenta cu articol unic prin care sa reconfirme legea data de fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, ca dosarele sa ramana pana la solutionare la procurorii militari.
O a doua solutie data de cele trei organizatii ar fi, potrivit declaratiei facute de Teodor Maries, care conduce Asociatia 21 decembrie, "trecerea in rezerva a militarilor care au facut ancheta pana acum si mutarea lor la o sectie civila cu dosare cu tot.

Altfel dosarele vor fi date procurorilor civili, iar procurorii civili nu au dreptul sa faca ancheta pe cadre ale armatei sau ale politiei."

Pe de alta parte, Asociatia de revolutionari 21 decembrie 1989 a depus o plangere penala impotriva presedintelui Curtii Constitutionale, Ioan Vida.

Revolutionarii ii reproseaza domnului Vida ca a prezidat sedinta de miercuri a instantei, desi mandatul i-ar fi expirat.

Mandatul lui Ion Vida la conducerea Curtii Constitutionale s-a prelungit insa pana la mijlocul lunii viitoare, cand trei noi judecatori urmeaza sa isi preia atributiile. Abia apoi instanta poate alege un alt presedinte.

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat, joi, ca dosarele mineriadei si revolutiei reprezinta o prioritate si ca va fi constituita o echipa de anchetatori care va lucra exclusiv pe aceste cazuri.

"Procurorii care vor primi dosarul, sau o parte a dosarului, vor continua ancheta de la momentul de la care ea a ramas. Absolut toate probele administrate raman valabile."


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.