Contractele de privatizare a companiei Petrom, SC Electrica Muntenia Sud, SN Radiocomunicatii, Posta Romana sunt cateva din dosarele pe care presa a pus marii semne de intrebare. In urma cu ceva vreme, alaturi de desecretizarea privatizarilor, presedintele Traian Basescu arata ca trebuie facute publice si contractele de furnizare sau de intermediere in domeniul energetic, asa-zisa afacere a �energiei ieftine�.

In urma cu ceva vreme, alaturi de desecretizarea privatizarilor, presedintele Traian Basescu arata ca trebuie facute publice si contractele de furnizare sau de intermediere in domeniul energetic (asa-zisa afacere a �energiei ieftine�).

Presedintele Traian Basescu a promulgat legea democratului Marius Marinescu cu privire la desecretizarea privatizarilor. Potrivit unui comunicat semnat de senatorul Marius Marinescu, noua forma a Legii nr. 544/2001 are in vedere transparentizarea regimului juridic al privatizarilor, accesul publicului larg si al contribuabililor la tot ceea ce inseamna contractele de privatizare. Prin modificarile aduse acestei legi, autoritatile si institutiile publice au obligatia sa puna la dispozitia persoanelor interesate, contractele de privatizare incheiate dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, prin consultarea la sediul acestora.

Totodata, actele aditionale la asemenea contracte, care se vor adauga de acum inainte, vor desecretiza, automat, contractele in intregime. In sprijinul modificarilor aduse legii privind desecretizarea privatizarilor, Marius Marinescu a amintit cazul societatii Petrom, a carei privatizare, sustine acesta, a fost incheiata �total in defavoarea statului roman�.

�Cu totii resimtim la buzunare urmarile clauzelor paguboase ale acestui contract de privatizare, multumita carora platim un pret intreit fata de cel real pentru gazele indigene. Nici macar parlamentarii care l-au legiferat nu au avut acces la continutul contractului. Este deosebit de important ca fiecare cetatean al statului sa aiba acces la aceste contracte de privatizare, deoarece, fiind vorba de avutia nationala, si ei, ca cetateni, sunt implicit parti in contract�, a precizeaza senatorul democrat, in documentul citat.

In Romania, inca mai exista circa 1.000 de societati de privatizat. Completarile legislative transparentizeaza modul in care se vand societatile in vederea privatizarii, ceea ce va duce la diminuarea coruptiei si incasari substantiale la bugetul de stat, mai afirma senatorul.