Propunere soc a ministrului Apararii: Melescanu a invitat trupele Moscovei la manevre militare comune cu americanii in Romania

Teodor Melescanu vrea trupe rusesti in Romania. Aflat la Paris, la a 53-a Sesiune plenara a Adunarii Parlamentare a Uniunii Europei Occidentale (UEO), Melescanu a declarat intr-un interviu acordat AFP ca Romania si Bulgaria vor propune Rusiei organizarea unor manevre militare comune pentru a incerca sa dezamorseze tensiunile generate la Moscova de infiintarea bazelor americane in cele doua tari. Ideea lui Melescanu vine intr-un context politic international destul de tensionat.

Ministrul liberal a declarat in interviul acordat AFP ca "vom explica mai detaliat Rusiei la ce vor servi aceste baze. De aici rezulta si intentia de a-i propune organizarea unor manevre comune pe teritoriul nostru, cu participarea unor trupe din tarile noastre impreuna cu rusi si americani".

In timp ce presedintele Vladimir Putin a amenintat ca va indrepta arsenalul nuclear rusesc spre tinte din Europa pentru a contracara scutul antiracheta american, ministrul roman s-a dorit conciliant pe acest fond, deplangand totusi un stil de comunicare care aminteste de "Razboiul rece."

Guvernele roman si bulgar "au decis sa adopte o abordare comuna fata de Rusia", a mai spus Melescanu dupa participarea la reuniunea interparlamentara a Uniunii Europei Occidentale (UEO), care a avut loc la inceputul acestei saptamani la Paris. El a precizat pentru AFP ca, "tot ceea ce se petrece in regiune nu afecteaza securitatea Rusiei, ci dimpotriva poate contribui la stabilitatea regionala."

Planuri liberale

Afirmatiile lui Melescanu readuc in atentia opiniei publice gafele comise de un alt ministru liberal al Apararii. Este vorba de Teodor Atanasiu care, fara sa se consulte cu membrii CSAT sau cu colegii din Guvern, a decis sa informeze aliatii printr-o telegrama trimisa de la sediul MAp despre intentia PNL de retragere a trupelor romanesti din Irak. Acum a venit randul lui Melescanu sa il ia gura pe dinainte si sa faca propuneri naucitoare. El isi doreste nici mai mult si nici mai putin decat sa vedem trupe rusesti marsaluind pe la Kogalniceanu, Babadag, Cincu sau Malina. Potrivit informatiilor oficiale, rusii nu au mai participat cu trupe la aplicatii in Romania din anul 1968. Dupa "Primavara de la Praga", Ceausescu a dat ordin sa nu se mai organizeze nici o aplicatie cu trupe in teren la care sa participe militarii din URSS. Iata ca dupa aproape 40 de ani, Melescanu vrea sa readuca Armata rosie in Romania.

Reactii virulente din partea Rusiei

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a denuntat in mai multe randuri instalarea bazelor americane in Romania si Bulgaria, fapt ce contrazice - potrivit lui - prevederile Tratatului asupra Fortelor conventionale in Europa (FCE) din 1992. El le-a evocat inca de la sfarsitul lunii aprilie, cand a anuntat ca Rusia se va retrage cel putin provizoriu din acest tratat. In termenii acordurilor bilaterale semnate in 2006 de Washington cu Romania si Bulgaria, cele doua tari riverane Marii Negre au aprobat armatei americane dreptul de a utiliza instalatiile militare care pot servi in operatiunile americane, in special de catre fortele speciale. In cadrul NATO se afirma ca aceste acorduri nu intra sub incidenta tratatului FCE, data fiind numarul mic al militarilor care ar urma sa stationeze in viitoarele baze. Adunarea UEO regrupeaza parlamentari din 37 de tari europene, intre care cele ale UE, tarile membre ale NATO, Rusia, Ucraina si statele baltice.

Melescanu bate in retragere

In cursul zilei de ieri, ziarul ZIUA a solicitat oficial ministrului Melescanu sa precizeze daca a avut mandat din partea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sau a premierului Tariceanu sa avanseze propunerea organizarii unor aplicatii militare in comun cu rusii, bulgarii si americanii pe teritoriul Romaniei. Constatand gafa pe care a facut-o, Teodor Melescanu a batut in retragere si a negat ca ar fi facut afirmatiile respective pentru AFP. Dar iata ce precizare am primit din partea lui Teodor Melescanu in legatura cu posibila prezenta a trupelor rusesti pe teritoriul Romaniei:

"In contextul unei declaratii referitoare la faptul ca facilitatile puse la dispozitia SUA de catre Romania si Bulgaria ar putea afecta obligatiile asumate de cele doua state, in cadrul Tratatului asupra fortelor armate conventionale in Europa, am precizat ca, in cursul vizitei oficiale pe care am intreprins-o in Bulgaria, am convenit cu partenerii nostri bulgari sa prezentam un punct de vedere comun care sa clarifice toate aspectele legate de aceste facilitati.

Punctul nostru de vedere a fost ca aceste facilitati nu afecteaza securitatea Federatiei Ruse, ci, dimpotriva, contribuie la stabilitatea si securitatea intregii zone.

Documentul referitor la pozitia comuna a Romaniei si Bulgariei in aceasta privinta urmeaza sa fie elaborat de experti din ministerele Apararii din cele doua state.

Nu am propus niciodata desfasurarea de exercitii in comun cu trupe bulgare, ruse si americane, pentru simplul motiv ca nu pot face nici o propunere de acest fel in numele Bulgariei, Statelor Unite si chiar al Romaniei.

Am mentionat insa ca, in opinia noastra, desfasurarea unor exercitii in comun si participarea la actiuni in cadrul Parteneriatului pentru Pace impreuna cu fortele armate ale Bulgariei, Ucrainei, Rusiei si ale altor tari din regiunea Marii Negre, ar reprezenta un bun prilej pentru ca eventualele probleme pe care le implica facilitatile puse la dispozitia Statelor Unite de catre Romania si Bulgaria sa se dovedeasca neintemeiate.

Din punctul nostru de vedere, astfel de actiuni ar putea fi un excelent prilej de dialog la nivel militar si politic, contribuind la cresterea increderii si securitatii in zona Marii Negre", a precizat Melescanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.