Paduri seculare din zona platoului Bucegi au fost defrisate. Lemnul a fost exportat in intregime

1.000 de hectare de padure, din care 366 hectare in platoul Bucegi, au fost retrocedate prin transferuri ilegale, unele in zone exceptate de lege, altele in rezervatii naturale, strict protejate, de catre un grup de persoane din anturajul lui Adrian Nastase in perioada guvernarii PSD.

Din grupul identificat de DNA - pentru care procurorii au demarat actele premergatoare urmaririi penale - fac parte deputatii PSD Ion Dumitru (fost director la Romsilva) si Victor Sanda (fost prefect de Dambovita, fost presedinte
al Comisiei judetene de aplicare a legilor proprietatii), subprefectul Antonel Jijie (fost secretar al Prefecturii Dambovita) si Costel Preda (fost director al Directiei Silvice Dambovita).

Dosarul, demarat de oamenii lui Daniel Morar, a fost transferat la DNA Prahova. Surse neoficiale sustin ca, pana in prezent, s-a inceput urmarirea penala doar impotriva fostului director al Directiei Silvice Dambovita, Costel Preda, urmand sa fie pus sub acuzare trio-ul Dumitru-Sanda-Jijie.

Printre "cumparatorii de buna-credinta" se numara Toma Zaharia si Alexandru Bittner.

Beneficiarii padurilor impartite de cei patru nu vor suporta rigorile legii, fiind cel mult martori in dosar, fiindca nu au devenit proprietari prin retrocedare, ci prin cumparare ulterioara, ceea ce le atrage calitatea de cumparatori de buna-credinta. Intamplator sau nu, printre noii proprietari se regasesc persoane recunoscute ca apropiate fostului premier Adrian Nastase: Toma Zaharia si Alexandru Bittner. Din lista beneficiarilor de terenuri valoroase in Bucegi (zona lacului Bolboci) nu lipsesc chiar cei vizati de procurori pentru aranjarea tranzactiilor: deputatul Victor Sanda, subprefectul Antonel Jijie, fostul director al Directiei Silvice, Costel Preda. Lor li se adauga mai toti fostii sefi ai institutiilor descentralizate din Dambovita, toti fostii sefi ai ocoalelor silvice, ai directiilor din cadrul Romsilva Dambovita, mai multi primari, chiar si unii procurori, in frunte cu prim-procurorul Mihai Adrian.

Prejudiciul este estimat de anchetatori la peste 300 milioane de euro, aferent tranzactionarii in afara legii a peste 1.000 hectare de padure, din care 366 in platoul Bucegi.

Cum au ramas proprietarii fara paduri

Grupului celor patru - Dumitru, Sanda, Jijie si Preda - i se adauga primarii din foarte multe localitati unde s-au facut aranjamentele: Moroeni, Runcu, Racari, Ludesti, Tatarani, Nucet, Ocnita, Ciocanesti si altele. Pe teren, insa, sefii ocoalelor erau cei care identificau padurile cu mare valoare turistica si lemn de calitate.

"Toate aceste informatii erau prezentate la centru, unde erau stocate si apoi se actiona in consecinta pentru a se pune in aplicare afacerea", subliniaza organele de cercetare.

Sursele noastre ne-au spus ca "metodele folosite au fost foarte ingenioase": "Fostii proprietari introduceau notificari pentru reconstituirea dreptului de proprietate pe baza Legii 1/2000 sau a Legii 18/1991. Ei aveau dreptul la 10 ha de padure. Primarul si comisia locala raspundeau ca nu au teren sau au in zone marginase, fara valoare, desi, potrivit legii, ei trebuiau sa primeasca pe vechiul amplasament.

Urma "oferta" primarului: va dau padurea in zone bune numai daca vindeti. Pamantul petentilor era apoi transferat in zone extrem de valoroase, in zona turistica a muntilor Bucegi sau in paduri cu lemn vechi de peste 100 de ani. Asa se incheia un precontract prin care cetatenii isi vindeau hectarele de padure la o suma infima: 2 milioane lei. Cei in drept habar nu aveau unde primesc pamant, nici macar nu semnau actul de punere in posesie. Contractul de vanzare-cumparare se facea in prezenta lui Costel Preda, care intermedia tranzactia, mereu la acelasi notar: Mirela Haralambie. Terenurile astfel obtinute erau vandute de mai multe ori, ca sa ajunga pana la urma in proprietatea apropiatilor PSD.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.