Constrans de oficialii europeni, ministrul Justitiei, liberalul Tudor Chiuariu a decis sa se schimbe pe ici pe colo, prin punctele esentiale, "draga de ANI".

Si pentru ca situatia devenise tensionata, deoarece pe de o parte romanii isi laudau creatia ciuntita prin Parlament, iar europenii fluturau pe la nasul mai sus-mentionatilor clauza de salvagardare, tocmai din cauza ciuntirii ANI, Chiuariu a decis sa calmeze spiritele printr-o Ordonanta de Urgenta prin care se va modifica suma pentru care poate fi declansata procedura de verificare a averii.

Astfel, dupa ce va trece de masa Executivului, prin actul normativ se va stabili ca diferenta dintre averea dobandita si veniturile realizate in timpul mandatului care declanseaza aplicarea legii privind verificarea averii de catre ANI sa fie de 10.000 de euro. Fata de forma adoptata a legii se elimina astfel procentul de 10 la suta din avere si se reduce suma minima care fusese stabilita la 20.000 de euro, a precizat ministrul.

Cat priveste subordonarea ANI Senatului, "Justitiarul" a facut lumina si in acest caz, strigand sus si tare ca Agentia va fi o autoritate administrativa autonoma, porivit articolului 12 din lege. "ANI se bucura de independenta operationala, iar presedintele, vicepresedintele si inspectorii de integritate nu pot solicita si nu pot primi dispozitii privind derularea verificarilor de la nicio autoritate publica, institutie sau persoana, fapt statuat de articolul 14 alienatul 3 din lege", a mai precizat ministrul.

Totodata, Chiuariu a apreciat ca Agentia Nationala de Integritate ar putea incepe sa functioneze in patru luni, iar in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a Legii ANI vor fi desemnati reprezentantii diferitelor organizatii in Consiliul National de Integritate.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.